Mozizgatunk: muzsika játék nélkül, több, mint tíz percben

Mert a filmeket nemcsak nézi kell, meg a feliratokat olvasni, hanem hallgatni is – a zenéjüket.
Gedzo

2022. augusztus 31. 21:01

Mozizgatunk: muzsika játék nélkül,
több, mint tíz percben

Egy őszinte vallomással indult a Mozizgatunk-podcast friss epizódja, de mit is kellett bevallani?

 

Hát... No de, az önvizsgálat után jól kiderültek izgalmas dolgok

  • egy amerikai
  • egy francia
  • egy német és
  • egy lengyel

valamint egy húszéves sorozat első évadáról.

 

Mit kell tudni egy olyan filmről, amit kilenc Oscarra jelölnek?

Például azt, hogy végül csak egy szobrot kap, a Legjobb férfi mellékszereplő alakításáért, Gig Young Rocky-alakítását díjazták.

 

 

A lovakat lelövik, ugye? című Sydney Pollack-film eredeti szinkronnal is elérhető. Mikor kezdtek el fáradni a táncosok? Milyen volt a derbi, aminek a zenerészlete hallható a podcastban is?

 

Pucoljunk krumplit, daráljunk kávét!

Érdemes nézni kétszáz percen át öt embert azért, hogy a főhős három napjába belelássunk? Pláne úgy, hogy a film eleje semmi másról nem szól, csak arról, hogy villanykapcsolókat kapcsolgatnak le és fel? Hát persze!

 

 

A Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. már csak ezért is megnézésre érdemes. Bele fognak égni a képek a fejünkbe, ez nem is kérdés. Ott ülünk a konyhában mi is, és figyeljük azt, hogy sokszor semmi nem történik.

 

A megkövezés kockázatát vállalva

Van itt egy ügyes lengyel film, Az utolsó család. Egy utópisztikus képeket festő, művész a Zdzisław Beksiński családjával beköltözik egy panelbe. És hogy ez tényleg életrajzi ihletésű legyen: Zdzisław Beksiński ünnepelt festőművész volt Lengyelországban.

 

 

Kis kitérő: milyenek (voltak) a lengyel szinkronos filmek? Vissza Beksińskiékhez: a fiuk egy tömbbel arrébb lakik ugyanazon a lakótelepen, dj és rádiós műsorvezető lesz, sőt filmek fordításával is foglalkozik a rendszerváltás időszakában.

 

Csokigyár, Charlie nélkül, szomorúságban

Rainer Werner Fassbinder 1978-as filmjében, a Despair – Utazás a fénybe című moziban Hermann Hermannt már semmi nem érdekli. Úgyhogy elindul.

 

 

A feleség testvéréről van néhány érdekes kép, amit nehezen lehet elfeledni. Van ennél jobb Fassbinder-film, de egyszer mindenképpen érdemes ezt is megnézni.

 

Rozi is nézett! Nagyon tetszett neki a Drót első évada!

Tizenhárom rész. Baltimore, kábítószer, gyilkosság, nyomozás. Egy húszéves sorozat, nincsenek mobilok, minden a vezetékes telefonokon át zajlik. A szinkron zseniális, de ilyen szinkront, ugyanígy ma már nem lehet csinálni. Miért? Tessék megnézni, kiderül!

 

 

Nagyon jók a karakterek, nagyon jól ki van találva a történet is. Öt évada van összesen, életszagú, nagyon nagy happy end nélkül.

 

És végül:

 

mi várható a Belvárosi Moziban?

 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind