Mozizgatunk: karácsonyi ajándékok, évösszegzés és depresszív jövőbetekintés

Gedzo

2022. december 30. 08:38

Mozizgatunk: karácsonyi ajándékok,
évösszegzés és depresszív jövőbetekintés

 

Elérkezett 2022 utolsó Mozizgatunk podcastje, mely mind hosszában, mind tartalmában igyekszik reflektálni az év filmtermésére. A toplisták előtt azonban az egymásnak adott karácsonyi ajándékfilmek jönnek: Sanyi a Könyörtelenekről és a tavalyi toplistába is bekerülő Nincs gonoszról, Gedzo pedig A múltról illetve a Durakról beszélt (bár utóbbi nem az elsődleges ajánlás volt, ám a Dear Zachary: A Letter to a Son About His Fatherre is sor kerül majd az elkövetkezendő adásokban).

 

Az ajánlások után a filmév került terítékre: felsoroltuk a legjobb blockbustereket, szó esett csalódásokról, meglepetésfilmekről, megemlítettük a legrosszabb alkotásokat és végül összeállítottuk a leginkább megtekintésre érdemes 2022-ben magyar forgalmazásba került filmek listáit, melyekben sok az átfedés, azonban olyan filmek is akadtak, melyek Gedzonál a legjobbak, Sanyinál a csalódások közé kerültek (és fordítva). Összességében sok olyan film hangzik el, melyek mindenképp megtekintésért kiáltanak már csak azért is, mert azokból a legtöbb európai, kevésbé ismert művészmozi. Az adás végén kissé komorrá válik a hangulat: panaszkodunk a magyar mozis szokásokról, a Belvárosi Mozi bezárásáról és általában a hazai szcéna problémáiról, majd az ahhoz tartozó (nagyon borús) jövőképpel zárjuk a Mozizgatunk hatodik évadának harmincadik részét. Természetesen a következő évben is töretlenül, heti szinten érkeznek az újabb műsorok: 2023 első részében boncasztalra kerülnek a tervezett filmpremierek, illetve elkezdődik az új rovat is, melyen belül erre a hétre a Láthatás című francia dráma a házi feladat.

 

Várjuk a listáitokat, a véleményeteket az idei évről és jövőre is hallgassátok a Mozizgatunk podcastet! Boldog, filmélményekben gazdag új évet kívánunk!