Mozizgatunk: egy elmaradt zenei bejátszás megmagyarázásának igaz története – és még sok minden más is

Létezik-e olyan film, hogy nincs neki egyetlen betétdala sem? A Semmi ebből a szempontból tényleg semmi lenne?
Gedzo

2022. szeptember 17. 17:03

Mozizgatunk: egy elmaradt zenei bejátszás
megmagyarázásának igaz története – és még sok minden más is

Semmi – de akkor ez valami?

A Belvárosi Moziban zajló skandináv filmfesztiválon volt látható premier előtt a Semmi, ami egy jó negyvenoldalas novellából született, novembertől játsszák a mozikban. Hogyan kérjünk egymástól mindenféle egyre kellemetlenebb, durvább dolgokat? Ez is látható a filmben, sőt!

 

 

A magára hagyott generáció újabb segélykiáltását lehet megnézni majd novembertől a moziban. Hogy miért ül fel valaki egy fára semmit sem csinálni és hogyan lehet „leszedni” onnan. Nyolcvanhárom percnyi dán mozi, az egyik főszereplőről semmit nem lehet tudni. Milyen lehet akkor ez a film? Keményvonalas művészfilm, kísérletezni vágyó nézőknek. De a többieknek is – egyszer biztos, hogy meg lehet nézni, mert nagyon sok témáról lehet utólag is beszélgetni a mozi alapján. Már csak ezért is megéri majd jegyet venni rá.

 

Páncélba zárt szellem

Miért ne néznénk meg egy anime újragondolását? Hiszen a robotzsarut is megnéztük párszor... Az eredeti isteni volt, sőt, azt sem túlzás kijelenteni, Scarlett Johansson ellenére is jobb mint a mozi.

 

 

De akkor milyen ez a film? Olyan, amiben gond nélkül szemet cserélnek a robot alapú emberekben. Látványos, egynek jó volt film. Van ennél jobb akció film és science fiction is, de lehet rajta szórakozni.

 

World Trade Center

Oliver Stone rendezte... Lehet akkor jó?

 

 

Nagyon amerikai történet, nagyon amerikaiul megcsinálva. De...

 

Égi bárány

Megbukott a Tanácsköztársaság. Mi történhet ilyenkor a magyar pusztában? A híres hosszú beállítások ebben a Jancsó-filmben is zseniálisak, de megfogható, felfogható ez a mozi 2022-ben?

 

 

Maradjunk annyiban: gusztus dolga.

 

Ahol a folyami rákok énekelnek

Sándor megtekintette. Így.

 

Rozi nem olvasta a könyvet, pedig ő a könyves Gedzóéknál, de hallotta, hogy nagyot megy, ám a trailer már lécrezgető volt. Majd jöttek a leadek.

Tipikusan olyan mozi, ahol a célközönség és a kritikusok teljesen szétválnak. Szegeden is nagyot megy, a 30–40 éves nők között népszerű.

 

 

A film megpróbálja két órában 440 oldalnyi regényt összesűríteni. Meg lehet ezt csinálni? CGI-vel?

 

Az adás végén Jean-Luc Godard-ra is emlékeztünk.