Mozizgatunk: Az ötödik pecsét, mint örökérvényű mestermű, a magyar szinkron bája és generációkon átívelő élethelyzetek a Szemrevalón

Gedzo

2022. október 20. 18:38

Mozizgatunk: Az ötödik pecsét, mint
örökérvényű mestermű, a magyar szinkron bája és generációkon
átívelő élethelyzetek a Szemrevalón

 

A megszokottaktól eltérően nem egy aktuális filmpremierrel, hanem a magyar filmtörténet egyik kiemelkedő mesterművével, a Fábri Zoltán által rendezett Az ötödik pecséttel indul az eheti Mozizgatunk podcast, aminek kapcsán beszélünk a 60–70-es évek filmjeiről, a Tomóceusz Katatiki-Gyugyu dilemmáról és Latinovits kínzóan aktuális monológjáról is.

 

 

Az adás második felében megérkeznek az aktuális mozik: először a magyar szinkron kulisszái mögé tekintő Magyar hangja... című dokumentumfilm kerül kibeszélésre, amit ugyan Szegeden csak egyszer vetítettek, reméljük, hogy a jövőben elérhető lesz valamilyen platformon.

 

Majd ennek kapcsán előkerül Gedzo DVD-polcáról az Eddie Murphy által rendezett, 1989-es Harlemi éjszakák is, aminek értékét nagyban növeli a Dörner György nevével fémjelzett szinkron. Ahogy ígértük, betekintünk a Szemrevaló filmfesztivál programjába is: az öt szálon (!) futó, a XXI. századi női lét kérdésköreit boncolgató, Csodaszépet ajánljuk, aminek egyértelmű erénye, hogy kellő önreflexióval nyúl az egyébként mostani filmes viszonyokban gyakran használt témához. Hasonló felvetéssel él a Léa Seydoux főszereplésével készült Egy szép reggelen is, viszont míg előbbi a vígjáték, addig utóbbi a dráma felől közelítve enged betekintést egy középkorú nő mindennapos problémáiba.

 

Ígéretekből sem volt hiány: minden valószínűség szerint a következő adásban

alaposan szét fogjuk szálazni. Elöljáróban annyit: a prekoncepciók alapján parázs epizódra lehet számítani.