Mozizgatunk: átjárás az élők és a halottak világa között, izlandi bosszúfilm és a magyar vidék valóságát taglaló gyöngyszem

Gedzo

2022. december 15. 16:28

Mozizgatunk: átjárás az élők és a
halottak világa között, izlandi bosszúfilm és a magyar vidék
valóságát taglaló gyöngyszem

 

Az idei magyar filmév utolsó premierjével, a Madarász Isti által rendezett Átjáróházzal kezdjük a Mozizgatunk eheti adását: a két műfajt ötvöző (fantasy és romantikus) közönségfilmnek megvannak a jó pillanatai, viszont a kreatív alapötletből ebből többet is ki lehetett volna hozni. Pedig üdítő megoldásoktól (legyen szó CGI-ról, labirintusjelenetről), mellékszereplőktől (Galla Miklós, a bak) és ötletektől (kő–papír–olló jelentősége) sem mentes, viszont legalább ugyanennyi jelenetet lehet felhozni negatív példaként is (például Árpa Attila szerepe).

 

Gedzo végre pótolta Kostyál Márk Kojot című filmjét, és milyen jól tette: a verekedések koreografálásán és naturalisztikusságán túl kiváló abszurd jelenetek (pl lakodalom), színészi teljesítmények, narratív húzások és a film egészét átható suspense határozza meg a 2017-es drámát. Akinek kimaradt, azoknak van egy minden kétséget kizáróan erős programajánlatunk: a Kojot mind CineGo-n, mind Filmio-n megtalálható, megtekintése határozottan ajánlott.

 

Ezen a héten szinte csak jobbnál-jobb filmeket ajánlunk: A halál csöndje című spagettiwesternt főleg azoknak, akik szeretik Tarantinot (és így meg tudják nézni, hogy honnan inspirálódhatott az Aljas nyolcas elkészítéséhez), az 1969-es lengyel Minden eladót pedig azoknak, akik a színész lét kulisszái mögé szeretnének betekinteni. Az előző adásban tárgyalt Isten földje kapcsán előszedjük A legfehérebb nap című, szintén Hylnur Pálmason által rendezett filmet, mely elemei, motívumai, formanyelve és a narratíva szintjén rengeteg hasonlóságot hordoz a dán pap morális romlásának történetével, mégis ami az Isten földjében nem, az A legfehérebb napban végig működik. A minimalista sztori (egy özvegyen maradt férj megtudja, hogy feleségének szeretője volt) végig fenntartja az érdeklődést, főleg azoknak kifejezetten megfontolandó, akik szeretik az európai, egyedi víziót és szerzői kézjegyet magán hordozó mozikat.

 

Értetlenkedünk továbbá a Golden Globe jelöléseken és áttekintjük a jövő heti – kissé vékony – filmes premiereket is: végre érkezik Park Chan-wook A titokzatos nő című, Oscaresélyes dráma, a korábbi adásban már tárgyalt Nyolc hegy, valamint a több, mint 190 perces Pocahontas-parafrázis, az Avatar új része is. Már nagyon kevés van decemberből, elindult a szomorú visszaszámlálás, így a következő bő két hétben mindenképp – ha mást nem A titokzatos nőt – nézzetek filmeket a Belvárosi moziban!