Mozizgatunk: a nyár legfontosabb mozis eseménye zajlik éppen, szerda helyett csütörtökön jön a friss adás!

Az oka egyetlen szó: Tenet.

2020. augusztus 26. 19:06

Mozizgatunk: a nyár legfontosabb mozis eseménye zajlik éppen, szerda helyett csütörtökön jön a friss adás!

Gedzo és Kovács M. Norbert hetente jelentkező mozis, filmes beszélgetős műsora, a Mozizgatunk ezen a héten a megszokottól eltérően nem ma, szerda este jelenik meg, hanem egy nappal később.

Hogy miért?

Egy napot halaszottunk az aktuális adás megjelenésén, de ami fontosabb: a felvételén is, hogy a csütörtökön megjelenő Mozizgatunk podcastben már Christopher Nolan új filmjéről a Tenetről beszélhessünk. A film mától látható a magyarországi mozikban, így Szegeden is a Belvárosi Moziban és a Cinema Cityben.

De mi ez a nagy Tenet-őrület?

Minden túlzás nélkül állítható, hogy ez a nyár legnagyobb filmes dobása: a mostanra szinte kultrendező-státuszba emelkedett Nolan új filmjének premierjét a koronavírus-világjárvány miatt többször is elhalasztották, végül azonban mégis bemutatják, Magyarországon ráadásul hamarabb, mint például az Egyesült Államokban.

A járvány miatt idén nyáron lényegében ez az egyetlen igazán „nagy film” a mozikban: a vezető hollywoodi stúdiók az összes tervezett filmjüket elhalasztották, így a Tenet feladatává vált, hogy visszacsalogassa a mozikba az elmúlt hónapokban a streaming-szolgáltatókra, otthoni filmezésre, sorozatozásra a korábbinál is jobban átszokott közönséget.

Hogy sikerül-e neki, egyelőre senki sem tudja, az viszont tény, hogy mint egy falat kenyér, úgy kellene már a hazai és külföldi moziknak is végre egy blockbuster, amire ömlenek a népek. Egy komplett iparág reménykedik nem csak a koronavírus mielőbbi eltűnésében, de abban is, hogy a Tenet újra olyan moziélményt adhat a tömegeknek, aminek hatására ismét elkezdenek a mozikban gondolkodni.

És ne legyenek kétségeink: a Tenet számaira a filmstúdiók fejesei is mindennél jobban kíváncsiak lesznek, hogy aztán ezek alapján hozzák meg a közeli és távolabbi jövőre vonatkozó döntéseiket.

Így talán nem nagy túlzás állítani, hogy egy komplett iparág jövője lehet Nolan új filmjének kezében.

Mától a mozikban

A grandiózus, lebilincselő látványvilágot ígérő, rejtélyes-különleges történetű filmhez az elmúlt hónapokban több előzetes is megjelent, az utolsó mindössze pár napja, mégis túlzás lenne állítani, hogy (néhány szerencsést leszámítva, aki már látta) bárki is tudná, pontosan miről is szól Nolan új filmje, ami kapcsán nem véletlenül juthat eszébe sokaknak a rendező tíz évvel ezelőtt nagy dobása, az Eredet, amit az évforduló, valamint a Tenet miatt az elmúlt hetekben újra bemutattak a mozik.

 

Nem is véletlen, hogy a Mozizgatunk podcast legutóbbi adásának egy jelentős részében is Nolanről, az Eredetről és a Tenetről esett szó, így a holnapi adásig ezt ajánljuk azok figyelmébe, akik még nem hallgatták meg.

Aki pedig tudja, a holnap esti adásig akár többször is megnézheti már a filmet: ma este, holnap délelőtt, és holnap délután is játsszák már a szegedi mozik.

Holnap jövünk!

kmn