Mozizgatunk: a hollywoodi aranykor romantikája és dekadenciája, A helység kalapácsa feldolgozások és megosztó Oscar-jelölések

Gedzo

2023. január 26. 20:20

Mozizgatunk: a hollywoodi aranykor
romantikája és dekadenciája, A helység kalapácsa feldolgozások
és megosztó Oscar-jelölések

 

A múlt héten vállalt két filmből végül erre a hétre csak egyet hoztunk, de ígérjük, jövő héten tényleg megnézzük A Fabelman családot, ám a Babylonra eljutottunk: a Damien Chazelle (Whiplash, Kaliforniai álom, Az első ember) több, mint háromórás alkotását mindenképp moziban érdemes nézni: a 20-30-as évek filmes világát bemutató alkotás explicit, sodró lendületű, szinte egy pillanatra sem ül le, ám mégis megférnek benne a drámai pillanatok, a magasságokból szó szerint és átvitt értelemben is eljutunk a korszak legmélyebb bugyraiba. A megosztó kritikák ellenére furcsa, hogy a film nem kapott több Oscar-jelölést, hiszen, ha nem is hibátlan – talán a végére kicsit szájbarágóssá válik – mindenképp helye lenne a legjobbak között.

 

Már-már tematikává válik, hogy valamilyen aktuális magyar filmmel és az azt övező jelenségekkel foglalkozunk, ez pedig ezen a héten sem változott: a fergeteges Petőfi Sándor műfajparódiájából készült A helység kalapácsa aktuális, illetve 1965-os adaptációt is kielemezzük, valamint az új verzió rendezőjének egy korábbi rövidfilmjét ajánljuk az aktuális tévéfilm helyett: A kockaember egy mindössze 18 perces, erős vizuális világgal és szép üzenettel operáló kisfilm, amit online az alábbi linken érhető el. Ha már hagyományok, Gedzo erre a hétre is hozott francia filmet: az 1981-es Őrizetbevétel egy klasszikus zárt szituációs dráma, melyben egy férfit két kislány megerőszakolásával vádolnak – ám a kép közel sem olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk. Röviden szó esik a Gyilkos a házban című sorozatról is, valamint kitérünk a számunkra sok szinten kevéssé értelmezhető Oscar jelölésekre. A jövő héten folytatjuk a pótlásokat, végre mozikba eljutott A sziget szellemei, ami egyben a jövő héti házi feladat, illetve mindenképp belenézünk a 9. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál kínálatába is (amit Szegeden is elkaphattok még), így egy hét múlva is érdemes lesz hallgatni a Mozizgatunk podcastet.

 

A végére egy teljesen értelmezhetetlen betétdal jelölés, mely az RRR című bollywoodi filmből származik, mindenképp érdemes belehallgatni (ahogy a trailert is érdemes abszolválni):