Mozgalommá alakul a Független Diákparlament

A hatékonyabb működés, az érdekérvényesítés megerősítésének szándékával mozgalommá alakul a Független Diákparlament, amely Szegeden már megkezdte a szervezetépítést.

2019. december 06. 14:19

Mozgalommá alakul a Független Diákparlament

A felsőoktatási keretszámok csökkenése miatti tiltakozás nyomán hiánypótló szervezetként alakult meg 2014-ben a Független Diákparlament. Az alapítók akkor ismerték fel, hogy jó ideje nem működött hatékony civil diákképviselet. Ennek hiányában nem tudták megfogalmazni az oktatással és az oktatáspolitikával kapcsolatos álláspontjukat – mondta el a szeged.hu-nak Tarnay Kristóf Ábel, a Független Diákparlament kommunikációs alelnöke.

Hiába fogalmaztak meg 80–100 pontból álló javaslatcsomagot, a politikai döntéshozók ezt nem vették figyelembe. Tarnay szerint a parlamentáris alapon szerveződő diákszervezetnél lényegesen hatékonyabb forma, ha mozgalommá alakul a diákszervezet. Ebben az a felismerés is szerepet játszott, hogy a területi alapon szerveződő Független Diákparlament vezetősége a mandátumok lejárával az elmúlt években folyamatosan cserélődött, ám az oktatást érintő gondok ugyanazok maradtak.

Tarnay Kristóf Ábel a kialakult helyzetben a továbblépés szükségességéről beszélt, amikor úgy fogalmazott: a parlamentáris forma akkor hatékony, ha a kormányzat érdemi párbeszédet kíván folytatni az oktatást érintő szakmai kérdésekről. Az elmúlt évek azonban nyilvánvalóvá tették, hogy erről nincs szó.

A Független Diákparlament ezért döntött úgy: gyorsabb reagálású, akcióorientált, részvételi diákmozgalomként folytatja munkáját. Mindez névváltozással is jár. Az Alternatív Diákközpontú Oktatási Mozgalom (ADOM) néven fognak a jövőben a szabad oktatás feltételeinek megteremtésért küzdeni.

Az ADOM elsőként Szeged mellett Budapesten és Debrecenben alakul meg, a tagfelvétel szombaton zárul. A szegedi szervezet stratégiai partnere a Szegedi Civil Háló lesz.

B. P.