MÖSZ: Nem a járóbeteg-ellátás államosításra!

Egy szakmai munkaanyagban az olvasható, hogy az önkormányzati szövetségek támogatják a kormányzat egészségügyi ellátásra vonatkozó átalakításait, ám erről ki sem kérték a véleményüket – ülésezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.
Bod Péter

2022. november 08. 17:58

MÖSZ: Nem a járóbeteg-ellátás
államosításra!

A hazai egészségügy átalakításától szól tervekről nem kérdezték meg a Magyar Önkormányzatok Szövetségét (MÖSZ), így arról véleményt sem tud mondani – jelentette ki Karácsony Gergely az egyik legnagyobb önkormányzati szövetség elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón.

 

A tervek kiszivárogtak, és ennek kapcsán Karácsony Gergely a leghatározottabban elutasította azt a kormányzati elképzelést, hogy jövő év elejétől államosítsák a járóbeteg-ellátást. Budapest esetében ez jelentős forráskivonással is együtt járna, a főpolgármester becslése szerint ez közel húszmilliárd forint lenne.

 

Ehhez hozzátette, hogy nagyon jelentős összeg volna a forráskivonás a nagyvárosok esetében is. Karácsony Gergely emlékeztetett arra, hogy 2019-ben olyan megállapodás született a kormány és a főváros között, hogy Budapest támogatja az atlétikai stadion megépítését, és ennek fejében évente 50 milliárd forint kap a járóbeteg-ellátás fejlesztésére és működtetésére. Most éppen ezt akarják államosítani – mondta a főpolgármester.

 

– Az államosításból még soha semmi jó nem sült ki – vette át a szót a MÖSZ elnökségi ülésének helyt adó Józsefváros polgármestere, Pikó András. Szerinte Magyarországon az állam semmifajta szolgáltatást nem lát el jó színvonalon, ezzel arra utalt, hogy nem lenne jó gazdája a járóbeteg-ellátásnak sem.

 

– Az önkormányzatok állnak a legközelebb az emberekhez, mi ebben vagyunk jók – fogalmazott Pikó András, és hozzátette: szolgáltatásokat nem lehet pénz nélkül ellátni. Élesen bírálta a tehetősebb önkormányzatokra kirótt szolidaritási adót, aminek mértékét most 69 százalékkal emelték.

 

Ezt az jelenti, hogy a messze nem leggazdagabb Józsefváros 2023-ban ilyen címen 1 milliárd 600 millió forintot fizet be a költségvetésbe, de ebből egyetlen fillért sem fog látni Jánoshida polgármestere – tette hozzá; az ilyen címen befizetett pénzt a szegényebb helyhatóságoknak kellene kapnia.

 

– Magyarországon a háztartások nyolcvan százaléka egyik hónapról a másikra él. Költségvetési módosításra van szükség, hogy az emberek szociális kiadási többletét finanszírozni lehessen – vélekedett. Az emberek döntő többségének nincsenek tartalékai – nyomatékosított Pikó András.

 

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere indítványozta, hogy a távhő, a gáz és az ára áfáját mérsékeljék öt százalékra, ami segítene a kritikus hónapokban mások mellett a nagy intézményrendszereket fenntartó önkormányzatokon. Javaslatként fogalmazta meg, hogy az önkormányzatok köthessenek egy-két hónapos szerződéseket az energiaszolgáltatókkal, így jobban követhető lenne a világpiaci árak változása.