Mostantól Lázár János felügyeli a Mészáros Lőrinchez köthető 35 évre szóló autópálya koncessziót

A feladatot Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől veszi át. A döntés hátterében az állhat, hogy Lázár állítólag „nekimenne az építőiparban elszemtelenedett csókosoknak”.
Kékes Viktória

2022. október 06. 12:42

Mostantól Lázár János felügyeli a Mészáros Lőrinchez köthető 35 évre szóló autópálya koncessziót

Tavaly nyáron derült ki, hogy az Orbán-kormány 35 évre átadná az autópályák üzemeltetését és a belőlük kitermelt hasznot egy koncessziós eljáráson keresztül. A kiírás feltételeinek megfelelő pályázókkal a Miniszterelnöki Kabinetiroda tárgyalt.  

Idén májusban aztán kiderült, hogy a koncessziót a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségéhez tartozó Themis magántőkealap nyerte el. A NER két szuperoligarchája ezzel egy évente mintegy 46 milliárd forintos haszonnal kecsegtető bizniszt kapott meg, és ebben még nincs benne a szeptemberben brutálisan megemelt autópálya-matricák díja.

 

Pontos számokat azonban nem tudunk (azokat 10 évre titkosította a kormány), mert bár Rogán Antal költségvetési forráshiánnyal indokolta miért kell koncesszióba adni az autópályákat, ezt az állítását semmiféle számítással nem támasztotta alá. A Transparency International közérdekű adatigényléssel próbálta kideríteni, mi alapján döntött így a kormány, a Nemzeti Koncessziós Iroda azonban elutasította a kérést. Az Európai Bizottság mindenesetre vizsgálja, hogy nem sért-e uniós jogot a szerződés.

 

No persze a kormány is bőszen felügyeli, hogy a koncessziót elnyert konzorcium eleget tesz-e a szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Ennek felelőse Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter volt. Egy tegnap éjszaka megjelent kormányrendelet értelmében azonban mostantól Lázár János gyakorolja „az országos közutak és műtárgyaik létrehozására és működtetésére vonatkozó koncessziós szerződésekkel összefüggésben az államot megillető valamennyi jogot és kötelezettséget”. A jogszabály – amelyet a hvg.hu szúrt ki – kiterjed „a szerződés teljesítésével, végrehajtásával kapcsolatos” jogokra és kötelezettségekre. Lázár minisztériumának a dolga a rendelet szerint az is, hogy „ennek keretében elvégzi a koncessziós szerződésekben rögzített gyakorisággal az üzemeltetési és karbantartási tevékenységek ellenőrzését is”.

 

A döntés hátterében az állhat, hogy – a Telex információi szerint legalábbis – Lázár „nekimenne az építőiparban elszemtelenedett csókosoknak”. A portál szerint sokatmondó, hogy amikor Lázár egy új építőipari kerettörvényről egyeztetett az ágazat szakmai szervezetével, valamint a kereskedelmi és iparkamarával, mérnökkamarával és munkáltatói szervezetekkel, a megbeszélésről „mintha éppen az autópálya-koncesszión is kiválasztott Mészáros–Szíjj-csoport hiányzott volna”.