Most vasárnap már nem csatlakozna az Európai Unióhoz a Fidesz-KDNP szavazóinak többsége

Igaz, nagyon szoros, hibahatáron belüli az igenek és nemek közötti különbség.
Cservenák Zoltán

2022. december 31. 10:50

Most vasárnap már nem csatlakozna az Európai Unióhoz a Fidesz-KDNP szavazóinak többsége

Két kérdésben is rendelt közvélemény-kutatást a Népszava a Publicustól, és bár a kutatók rendre félremérnek közéleti-politikai témákban, az eredmény ettől még érdekes.

 

A mérésben résztvevők 66 százaléka igennel szavazna most vasárnap az uniós csatlakozásra, 21 százalék mondott nemet, 7 százalék pedig nem menne el voksolni, míg ugyanennyien nem tudják, mit tennének.

 

Ha pártpreferenciára bontjuk a szavazatokat, akkor elképesztően nagy a különbség: A Fidesz-KDNP szavazói kis többséggel, de az unió ellen szavaztak: 42 százalékuk nem csatlakozna, 40 százalékuk viszont annak ellenére igennel voksolt, hogy Orbán Viktor és pártja folyamatosan az Európai Unió és szervezetei ellen hangolja a magyarokat.

 

Az ellenzéki szavazók uniópártisága talán töretlennek mondható, 91 százalékuk támogatja a csatlakozást, 5 százalékuk viszont nemmel szavazna.

 

A bizonytalanok 66 százaléka uniópárti, 13 százalékuk voksolna nemmel, 10 százalékuk nem menne el a szavazásra.

 

Ha korosztályokra bontjuk a szavazatokat, akkor az látszik, a válaszadók között, az Európai Uniónak a 18 és 29 éves kor közöttieknél legnagyobb a támogatottsága, 74 százalékos. Legkevesebben 45 és 59 éves kor között szavaznának igennel az uniós csatlakozásra, 58 százalék.

A magyar jogállamisági hiányosságok lehetséges következményét is vizsgálták, eszerint a megkérdezettek 49 százaléka gondolja azt, hogy elveszíthetjük az uniós tagságunkat, ha nem felelünk meg az uniós követelményeknek, míg 43 százalék szerint ez nem történhet meg. A biztos párválasztókat nézve: az ellenzéki szavazók 60 százaléka, a Fidesz-KDNP-szavazók 34 százaléka, a bizonytalanok 50 százaléka gondolja ezt.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind