Most már Szegeden is hallható az elefántdübörgés

A hagyományokhoz hűen gyermeknap alkalmából ismét különleges ajándékkal kedveskedett a Szegedi Vadaspark a kicsiknek. Vasárnap délelőtt ugyanis ünnepélyesen felavatták az uniós támogatással épült elefántházat.

2018. május 29. 01:40

Három ázsiai elefánt új otthonát vatták fel vasárnap délelőtt a Szegedi Vadasparkban. A két tíz és termetre is jóval kisebb négy éves bika az állatkert Angkort, a khmer templomvárost idéző elefántházában lakik majd, és várja a vendégeket. Mint korábban megírtuk, az elefántok az osnabrücki állatkertből érkeztek, és a múlt héten foglalhatták el hatalmas alapterületű otthonukat.

A szegediek azonban most nézhették meg először közvetlen közelről ezeket a méltóságteljes állatokat. A hivatalos avatóünnepségre rengeteg gyerek érkezett, akik már alig várták, hogy szüleik társaságában beléphessenek a templomszerű építmény ajtaján. Előbb azonban a Kala Sangan tánccsoport szórakoztatta a nagyérdeműt, amely a hely szelleméhez illő produkcióval rukkolt elő.

Botka László polgármester beszédében kiemelte, hogy az utóbbi tíz esztendőben kétmilliárd forintot kapott az intézmény a várostól, hogy minél változatosabb legyen a bemutató, és a Vadaspark jól sáfárkodott az összeggel. Ezt jelzi az is, hogy már évente csaknem 200 ezer látogatója van az intézménynek. A polgármester szerint a jövőben is komoly fejlesztések várhatók, így a kicsiket jövőre is valami különleges meglepetés várja majd, ha kilátogatnak ide gyereknapon.

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elárulta a hallgatóságnak, hosszú idő telt el addig, amíg rászánták magukat az elefántok befogadására. A felmérések azonban meggyőzték őket, hogy érdemes ilyen nagy fába vágniuk a fejszéjüket, ugyanis a látogatók tesztjein mindig az elefánt szerepelt a kívánságlista élén. A beruházás városi segítséggel, de jórészt uniós forrásból valósult meg mintegy félmilliárd forintból.

Az avatóünnepségen megtudtuk, hogy az állatok fuvarozását az elefántok szállításában világszerte az egyik legtapasztaltabbnak számító szakember, Roy Smith végezte, rajta kívül a német elefántgondozók is elkísértek az ottani látogatók kedvenceit. Az állatokat megszokott, régi gondozóik hívták ki a szállítóalkalmatosságukból, amelyet ki könnyebben, ki nehezebben hagyott el, de végül estére már valamennyien elfoglalták a saját helyüket az elefántházban. Most már nagyon otthonosan mozognak új helyükön, amit az ünnepélyes szalagátvágás után a látogatók is megtapasztalhattak.

Az új épület öt állat tartására alkalmas. Hideg időben az elefántokat a hatméteres belmagasságú belső kifutóban láthatják a vendégek, az épülethez pedig az ország legnagyobb, 7 ezer négyzetméteres elefántkifutója kapcsolódik. A tervek szerint később elefánttehenek is érkeznek ide, és az állatkert a tenyészprogramba is bekapcsolódik. Az elefántházban szarvcsőrű madarak és ázsiai kiskarmú vidrák is várják majd a látogatókat. Egyelőre azonban a legnagyobb figyelem most Shah Rukh-ra, Shantra, valamint a legfiatalabb elefántra, Tarura összpontosul.

Hogy látja mindezt a látogató?

Villáminterjúk az első „elefántnézőkkel.”

Vígh Anna: – Nagyon örülök annak, hogy végre elefántokat is láthatunk Szegeden. Én leginkább a vízi élőlényeket kedvelem, a pingvinekkel, fókákkal jó barátságban vagyok, de szívesen látnék itt delfineket is. Tudom, ez már túl nagy kívánság, de korábban az elefántokról sem mertünk álmodni.

Kövesdi Adél: – Annyira szeretem az elefántokat, hogy én szavaltam a megnyitó ünnepségen Aranyosi Ervin Elefánt című versét. Ezek igazi óriások, mégis barátságos állatok. Szeretnék több nagymacskát az állatkertbe, mert szerintem ezek a legszebb állatok.

Kővári Istvánné: – Mi rendszeresen járunk az ország összes állatkertjébe, Pécsre és Veszprémbe évente többször is ellátogatunk az ottani állatfajok kedvéért. Szinte már nincs olyan állat a többi gyűjteményben, amelyek példányait nem lehetne megtalálni Szegeden is, így most már az elefántért sem kell elutaznunk. Egy állatkert mindig bővül, úgyhogy bármilyen új fajnak nagyon örülnénk a jövőben.

Tápai Dominik: – Örülök az elefántoknak, hiszen ez egy újabb látványosság a vadasparkban, amiért érdemes kilátogatni nem csak a helyieknek, hanem a turistáknak is. A magam részéről merek nagyot álmodni, és szívesen találkoznék itt tasmán ördögökkel és esetleg egy aranyos óriáspandával.

Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!