Most már Matolcsy Györgynek is elege lett Parragh Lászlóból

Az egyre többször elszabaduló hajóágyúként viselkedő kamarai elnök, Parragh László a héten ismét erős kijelentéseket tett egy interjúban. Ezt már A Magyar Nemzeti Bank sem hagyta szó nélkül.
Vass Imre

2022. szeptember 21. 21:00

Most már Matolcsy Györgynek is elege lett Parragh Lászlóból

„A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket” – írta a Telex az MNB közleménye alapján. 

 

A jegybank úgy látja: Parragh „legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait.”

 

„Szintén teljességgel megalapozatlanok Parragh László devizakötvény kibocsátással kapcsolatos megállapításai is. Parragh László mintha elfelejtette volna a 2008-as pénzügyi válság tanulságait, amelyek szerint a külső forrásokból devizában történő finanszírozás komoly veszélyeket hordoz magában” – áll még a közleményben.

 

Az elnök inflációval kapcsolatos narratívája szerintük „nem követi a józanságot és a mértékletességet, ezért egyértelműen károsak és tévesek azon kijelentései, amelyek megalapozatlanul egy magas szinten ragadó inflációt vizionálnak.” A globális inflációban már egyértelműen látszódnak azok a jelek, amelyek keresleti és kínálati oldalról is a fordulat irányába mutatnak.

 

A közlemény végén a Magyar Nemzeti Bank arra szólította fel Parragh Lászlót, hogy „a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a vélemény-nyilvánítástól, illetve, ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját”