Most már bárki könnyedén ellenőrizheti az interneten, visszaéltek-e aláírásával

Lezárult a tesztüzem, így már minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy melyik jelöltet ajánlotta - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön.
Vass Imre

2022. február 17. 16:49

Most már bárki könnyedén ellenőrizheti az interneten,
visszaéltek-e aláírásával

Azt írták: éles üzemben is elindította új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda, amelynek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet támogatták aláírásukkal a parlamenti választás ajánlási időszakában. A fejlesztés segítségével az országos népszavazásoknál is ellenőrizhető, hogy a támogatói aláírás szerepel-e az aláírásgyűjtő íven - tették hozzá.

 

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz azonosítást követően. Az azonosítás lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos vagy videós azonosítás.

 

Kiemelték: a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek, és ez vonatkozik a népszavazások aláírásaira is.

 

A közleményben idézték Nagy Attilát, az NVI elnökét, aki szerint az új ellenőrzési lehetőség megkönnyíti, digitalizálja az eddigi folyamatot, és azt várják, hogy a „Kit ajánlottam?” elnevezésű fejlesztés elősegíti a választások tisztaságát és erősíti a közbizalmat.

 

Az NVI közleményében azt írták, azzal, hogy minden választópolgárnak adott az ellenőrzés lehetősége, könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Ha a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat.

 

Az új szolgáltatás mellett az ajánlások vagy aláírások ellenőrzésére papíralapon és személyesen továbbra is van lehetőség - tették hozzá.

 

A használattal kapcsolatos további részletek itt olvashatók.

 

MTI