Most futárnak álcázzák magukat a netes bűnözők, ne dőljenek be a csaló SMS-üzeneteknek

A csalók újabb módszerrel próbálják lehúzni az embereket. A legújabb trükk, hogy futárszolgálat nevében, nem létező csomag küldéséről küldenek SMS-t. A karácsony előtti időben, amikor rengetegen rendelnek interneten keresztül, sokszor sikerrel járnak.
Vass Imre

2022. december 21. 12:30

Most futárnak álcázzák magukat a netes bűnözők, ne dőljenek
be a csaló SMS-üzeneteknek

Az elmúlt időszakban sokan kaptak olyan üzenetet hazai, vagy akár külföldi telefonszámról, hogy a megrendelt csomagjukat nem tudták kézbesíteni és a megadott linken keresztül újra kérhetik a kézbesítést. A linkre kattintva az illető egy teljesen ártatlannak tűnő weboldalra jut. Ott azt kérik tőle, hogy adja meg nevét, pontos címét és fizessen bankszámlával egy kisebb összeget. Amennyiben megteszi, a bankkártyájának adatai a csalók birtokéba jutnak. - írja az index.hu.

 

Természetesen csomag nem érkezik, azonban a bankszámlán lévő összeget a bűnözők megcsapolják.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányságot az üggyel kapcsolatban az a tájékoztatást adták, hogy csomagküldéssel kapcsolatos, futárszolgálatok nevében küldött adathalász üzenetek (e-mailek, sms-ek) kapcsán 2022. október 1-jét követően 12 büntetőeljárás indult. Arra vonatkozóan azonban, hogy szervezett csalásról van-e szó, jelenleg nem áll rendelkezésükre elegendő információ. – tették hozzá.

 

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a csalók által használt weboldalak a legtöbb esetben mind kinézetükben, mind szerkezetükben az eredeti oldalakhoz hasonlítanak, így a laikusok könnyen bedőlnek a csalóknak. Azonban vannak olyan jelek, amelyek mutatják, hogy áloldalról van szó. Ilyen például az, hogy a böngésző címsorában nem a szervezet hivatalos honlapjának internetes (URL) címe szerepel, hanem teljesen ismeretlen, a hivatalos oldal címére esetleg hasonlító más szöveg. Az URL-címben https helyett csak a http szerepel, vagyis az oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal, és a felhasználó számítógépe és az oldal közötti kommunikáció sem titkosított. A megbízható tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat a böngészők általában jelzik (általában kis lakattal), illetve zöld jelzéssel a böngésző címsorában.

 

A rendőrség azt kéri, hogy amennyiben ilyet tapasztal valaki, semmi esetre se adják meg számlaadataikat. 

 

Nyitókép: index.hu

Címlapon

mutasd mind