Moróné Tapody Éva, a Tömörkény gimnázium fizikatanára Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott

Huszonkettedszer adták át a pedagógus Kossuth-díjat, a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Idén először a díjazott tanárok fejenként kétmillió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.
Garai Szakács László

2022. december 12. 14:44

Moróné Tapody Éva, a Tömörkény
gimnázium fizikatanára Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott

Nyolc tanárnak ítélték oda idén az életműdíjat, köztük van a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium fizikatanára

 

Moróné Tapody Éva!

 

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több, mint két évtizede dolgozik azért, hogy évről évre megtalálja és elismerje a kiemelkedő tehetségű pedagógusokat – bárhol is tanítsanak az ország területén. A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadóját idén decemberben a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezték meg. Az elismerésben ez alkalommal is nyolc kiváló pedagógus részesült, akik a matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményükért vehették át a rangos kitüntetést. A 2022-es pályázati időszak fontos fejleményeként, a pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett szakmai elismeréssel járó pénzjutalom összege is tovább növekedett – az idei évtől fejenként kétmillió forintot kaptak a díjazott tanárok.

 

 

A díjátadó után azt mondta Moróné Tapody Éva azt mondta:

 

„Örömmel látom, hogy a díjazottak az ország több pontjából kerültek ki. Szívet-lelket melengető, hogy sok jelölés fut be, hiszen a jelölés azt jelenti, az emberek elismerik a tanárok munkáját. A fiatal pedagógusoknak azt tanácsolom, hogy választott pályájukat hivatásnak tekintsék, ne csak munkának. Szeressék szakmájukat és szeressék a gyerekeket. Biztos szakmai tudásra tegyenek szert és azt folyamatosan fejlesszék. Legyenek nyitottak az egész életen át tartó tanulásra.”

 

2022-ben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:

  • Moróné Tapody Éva, Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium,
  • Erdős Gábor, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa,
  • Varga József, Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét,
  • Koncz Károly, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs,
  • Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg,
  • Hotziné Pócsi Anikó Judit, Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen,
  • Fazekas Andrea, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest,
  • Bertáné Kövesdi Gabriella, Keszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely.

 

 

A Rátz Tanár Úr Életműdíj

 

2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Az alapítvány kuratóriuma minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. 2022 decemberéig összesen 168 pedagógust díjaztak.

Címlapon

mutasd mind