Morgan Freemant és az elhunyt John McCaint is kiutasította Oroszország, ami elzárta a finn gázcsapot

Eközben a török elnök a svéd és a finn miniszterelnökkel, valamint a NATO-főtitkárral egyeztetett telefonon.
Cservenák Zoltán

2022. május 22. 00:10

Morgan Freemant és az elhunyt John McCaint is kiutasította Oroszország, ami elzárta a finn gázcsapot

Oroszország egy szimbolikus gesztusként több száz amerikai belépését tiltotta meg az országba – köztük a legtöbb kongresszusi tag, Morgan Freeman színész és a néhai John McCain szenátort is, aki 2018-ban halt meg. Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök, más kormánytagokkal együtt már szerepelt a tiltólistán.

 

Oroszország szombaton leállította a finn földgázexportot, a finn állami Gasum energiacég közleménye szerint. Oroszország a „nem fizetésre” hivatkozott indoklásként, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban azt mondta, hogy a „barátságtalan” országoknak rubelben kell fizetniük, erre a finnek nem hajlandók. Igaz, Finnország mindössze az összes importált földgáz 5 százalékát vásárolta Oroszországtól. A fennek a héten hivatalosan is benyújtották a kérelmüket a NATO-tagságért.

 

Égnek a vonalak Svédország és Finnország esetleges NATO-tagsága miatt

 

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök szombaton külön telefonbeszélgetést folytatott Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel, Sauli Niinistö finn elnökkel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az északi nemzetek NATO-tagsági kérelméről.

 

Erdoğan az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy Törökország nem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A finn elnök azt mondta, "nyílt és közvetlen" beszélgetést folytatott Erdoğannal. A szövetség mind a 30 jelenlegi tagjának törvényhozóinak jóvá kell hagyniuk az új jelentkezőket.

 

Az oroszoké az Azovsztal

 

Hetek óta az Azovsztal acélgyár volt az ukrán ellenállás utolsó támaszpontja az oroszok által megszállt Mariupol városában. Pénteken Oroszország azt állította, hogy az utolsó ukrán harcosok megadták magukat – ami, ha igaz, Moszkva szimbolikus katonai győzelmét jelenti. Ukrajna ezt még nem erősítette meg. Ez azután történt, hogy az Azovsztal egyik ukrán katonai vezetője megparancsolta a katonáknak, hogy mentsék meg életüket és adják fel az üzemet.

 

Zelenszkij: tárgyalással ér véget a háború

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy interjúban azt jósolta, hogy az orosz invázió diplomáciai megoldással, azaz tárgyalással ér majd véget. „Nem mi kezdtük ezt a háborút. De be kell fejeznünk” – mondta Zelenszkij.

 

Oroszország katonai szállítmányokat támad

 

Az orosz hadsereg szombaton közölte, hogy megsemmisített sok Egyesült Államokból és Európából származó fegyvert és katonai felszerelést Ukrajnában, Kijevtől nyugatra, Zsitomir régióban – jelentette a TASS orosz állami média.

 

Rivnét bombázták az oroszok

 

A Rivne Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Vitaliy Koval elmondta, hogy városában is rakétacsapást mértek egy katonai infrastrukturális létesítményre.

 

Több ezer épület sérült meg Harkivben

Csaknem 170 iskola és óvoda, valamint a sokemeletes épületek 30 százaléka semmisült meg Harkivban – írta az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ a Telegram-bejegyzésében. Ihor Terekhov polgármester szerint az infrastruktúra több pontja, köztük kórházak, alállomások, közlekedés és utak is megsemmisültek.

 

Terekhov szerint 8000 magas lakóépület 30 százaléka biztosan megsemmisült. Elmondta, hogy miközben a város a megrongálódott épületek új technológiával történő helyreállítását tervezi, többet a semmiből kell újjáépíteni.

 

(Nyitóképünkön a 2022. május 21-i harci helyzet látható Ukrájnában. Forrás: CNN)