Monumentális tárlat mutatja be a képzelet fotográfusa, Eifert János életművét az Alföldi Galériában

Visszapillantás címmel nyílt meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a vásárhelyi születésű Eifert János fotóművész életműkiállítása. A galéria tíz termében másfélszáz fotó mutatja be pályáját az 1964-es első kattintásaitól napjainkig.

2020. február 23. 20:39

– Hódmezővásárhelynek mindig is fontosak voltak alkotóművészei, akik büszkék vásárhelyi gyökereikre – fogalmazott köszöntőjében Berényi Károly alpolgármester. – Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet, tevékenységét a számtalan szakmai elismerés mellett Hódmezővásárhely díszpolgári címe is fémjelzi.

– Egyensúlyozás a valóság és a képzelet határán – így határozta meg Eifert János monumentális életművének legfőbb értékét megnyitójában Feledy Balázs művészeti író.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg szerzőnk galériját! (fotó: Rafai Gábor)

Az Alföldi Galéria tíz termében a fotóművész szám szerint 238. önálló kiállításán láthatók riportfotói, portréi, csendéletei, a tánc- és aktfotói, természetképei, amelyek igazolják a művész szerteágazó sokoldalúságát.

A Búvár utcai szülői ház, a bátyjától kapott első fényképezőgéppel készült első kattintások után 17 évesen került a Honvéd Művészegyüttesbe, ahol a táncot belülről ismerő fotósként a mozgás pillanatának megragadása foglalkoztatta, és a színpad varázsa a vásárhelyi tárlat világát is áthatja.

Eifert János, a képzelet fotográfusa – fogalmazott Feledy Balázs, aki különösen izgalmasnak értékelte az alkotónak a riportfotó és a természetfotó határán készült felvételeit. Bár a képzeletet nem lehet lefotózni – tette hozzá a művészeti író –, de a fényképészeti eszközök és a számítógépes kreativitás olyan módon tágítják ki Eifert fantáziájának birodalmát, hogy általuk teljesen új dimenziókat tár a fotográfia elé.

Az április 19-éig látható kiállítás megnyitóján Lőrinc Katalin táncművész és Roszkos János harsonaművész közös performanszát is láthatta a közönség, majd Eifert János alkotói tárlatvezetés keretében avatta be alkotói világába a látogatókat.