Mondvacsinált, hazug indokkal védekezik a Fidesz, hogy miért halasztották el a svéd és finn NATO-csatlakozás szavazását

Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a mai házbizottsági ülésen egy nehezen hihető magyarázattal indokolta, miért halasztották el a NATO-bővítést jóváhagyó szavazást a hónap végére.
Vass Imre

2023. március 02. 14:16

Mondvacsinált, hazug indokkal védekezik a Fidesz, hogy miért
halasztották el a svéd és finn NATO-csatlakozás szavazását

A házbizottság mai ülésén kormánypárti javaslatra átírták a Házbizottság által már jóváhagyott napirendet úgy, hogy nem a jövő héten, hanem csak 2 héttel később, a március 20-i héten tartják a finn és a svéd NATO-csatlakozásról szóló előterjesztés zárószavazását, amelyet már 7 hónapja halogat a kormány. 

 

Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a két hetes csúsztatást azzal magyarázta, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségben olyan sokan vannak, akik a svéd és finn részről a magyar jogállamiságot érő, szerintük alaptalan kritikák miatt vonakodnak támogatni a két ország NATO-tagságát a viták rendezése előtt, hogy nem lenne meg a szükséges többség. – írja a hvg.

 

A magyar politikai életet csak kicsit is ismerők és átlátók tökéletes tudják, hogy ez az indoklás kamu, vagy inkább hazugság, hisz a Fidesz frakcióban nemhogy „135 bátor ember”, de még egy sincs olyan, aki ellent mondana Orbán Viktornak. Pedig a miniszterelnök szavakban támogatja a két ország csatlakozását. 

 

A NATO-bővítést jelentő két törvényjavaslat elfogadásához egyszerű feles többségre lenne szükség a szavazásnál, azaz a 199 fős törvényhozásból legalább 100 igen voksra lenne szükség. Mivel egyedül a Mi Hazánk jelezte, hogy nemmel szavaz, viszont az összes többi ellenzéki frakció, és vélhetően a független képviselők is igennel voksolnának, ahhoz, hogy ne legyen meg a többség, a 135 kormánypártiból 97-nek kellene nemmel szavaznia a kormány előterjesztésére, amire pedig még nem volt példa.

 

Ráadásul a szerdai ülésen egyik kormánypárti felszólaló sem jelezte, hogy lenne ilyen ellenérzés a frakción belül.

Vélemények

mutasd mind