„Mondjon le Matolcsy György!”

Az MSZP–Párbeszéd szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke fián keresztül összeférhetetlen módon szerezte „majd 500 millió forintos” budai villáját, emiatt le kell mondania tisztségéről.

2018. március 13. 19:20

„Mondjon le Matolcsy György!”

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Matolcsy György nem meri bevallani, hogy övé a szóban forgó villa, amelyet fia úgy tudott megvásárolni, hogy ahhoz az unokatestvére bankja adott hitelt. Mindez amellett, hogy összeférhetetlen etikailag és törvényesen is megkérdőjelezhető – jelentette ki, majd aláhúzta, Matolcsy Györgynek az MNB-n keresztül kellene felügyelnie a fiának kölcsönt adó bankot. „El tudjuk képzelni, mennyire lesz ellenőrizve ez a bank” – tette hozzá.

A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a jegybank etikai kódexe szerint az MNB vezetőinek kerülniük kell minden olyan helyzetet, ami felveti a korrupció, pártatlanság lehetőségét. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő ugyanitt arról beszélt, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök a családok évének nyilvánította 2018-at, akkor valójában „saját, illetve a haverjai családjaira” gondolhatott. Kiemelte, míg több millió család szenved, „közben Orbán Ráhel sorra szerzi meg a hoteleket, Orbán Viktor veje, Tiborcz István sorra nyúlja le a milliárdos uniós pályázatokat, Kósa Lajos sertéstelephez jut és most látjuk, hogy a Matolcsy-család is folyamatosan gyarapszik”.

A Párbeszéd politikusa kitért arra is, hogy

a kormány még mindig nem segített 2 millió devizahitesnek, több mint 900 ezer végrehajtás van folyamatban, és több tízezer családot közvetlenül fenyeget a kilakoltatás.

A kormány eközben a „bankok, a lopás és a luxus oldalán áll” – mondta, és megerősítette, az MSZP–Párbeszéd kormányra kerülve felfüggesztené az összes végrehajtást az Európai Bizottság döntéséig, a devizaárfolyam-változásból eredő többletterheket pedig igazságosan elosztanák a bankok, az állam és az adósok között.

Szakács László kérdésre válaszolva elmondta, a jegybank elnökének és a kormányfőnek is tudnia kellett arról az egész világon „szemet szúró” összegről, amely felett sajtóhírek szerint Kósa Lajos rendelkezhetett, Orbán Viktornak pedig március 15-i beszédében szólnia is kell erről. Szabó Tímea egy másik kérdésre reagálva közölte, továbbra is folynak az ellenzéki egyeztetések, amelyek végére biztosan meg tudnak majd állapodni minden választókerületben.