Molnár Zoltán szervezetten szállíttatná a zöldhulladékot, Simon-Fiala Donát kerékpárutat építtetne Gyálarét és Klebelsbergtelep között, Komjáti Zoltán új medencét tervez a Szikire

Az Északi városrészben, Franciahögyön, a Délikert városrészben és Kiskundorozsmán jártunk az Összefogás Szegedért Egyesület képviselőjelöltjeivel, akik terveikről beszéltek, de a helyiek is elmondták, mit szeretnének a lakóhelyükön. A Szegedi Tükör körképe.

2019. október 03. 10:08

Molnár Zoltán szervezetten szállíttatná a zöldhulladékot, Simon-Fiala Donát kerékpárutat építtetne Gyálarét és Klebelsbergtelep között, Komjáti Zoltán új medencét tervez a Szikire

Molnár Zoltán elkötelezett környezetvédő

Mint minden paneles lakóövezetben, itt is rendkívül fontos, hogy minél több zöldfelület tegye élhetőbbé a környéket. Ezért szeretné a 9. választókerületben Molnár Zoltán, hogy az északvárosi és rókusi házak mellett is kialakuljanak olyan kiskertek, amilyeneket Tarjánban és Makkosházán már láthatunk. Mivel a környezetvédelmet az egyik legfontosabb küldetésének tartja, szorgalmazza a geotermikus hő felhasználásával kibővülő távfűtés minél szélesebb körben való kiépítését. Ez jelentősen csökkenteni fogja a körzetben a károsanyag-kibocsátást.

Molnár Zoltán a környezetvédelemre és a közösségépítésre is fokozott figyelmet szeretne fordítani (fotók: Szabó Luca)

Molnár Zoltán

Rövid életrajz: 1962-ben született Szegeden. A Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd technikusi végzettséget szerzett. Korábban családi vállalkozásukban dolgozott, 2015 óta a Szegedi Közlekedési Társaság alkalmazásában áll. Két felnőtt gyermeke van, az elmúlt 23 évben Rókuson élt, ebből 16 évig a Franciahögy városrészben. A környezetvédelem elkötelezett híve.

Kalmár Rozália a mozgáskorlátozottak egyesülete előtti járda rendbetételét kérte Molnár Zoltántól. Hamarosan lesz rá megoldás

Molnár Zoltán (Összefogás Szegedért Egyesület)
Körzete:
Északi és rókusi városrész, Franciahögy és Harmónia lakópark

Tervei:
– Cső utcai óvoda felújítása
– A Bibó utca rendbetétele
– A Diófánál lévő kispiac újjáépítése
– Gyalogátkelő létesítése a Csongrádi sugárút és a Tündér utca kereszteződésében
– Biztonságos és tiszta kiserdő
– Környezetbarát távfűtés
– Átfogó út- és járdafelújítás
Szeged szabadstrandjainak újranyitása

A képviselőjelölt másik szívügye az elesettek, a hátrányos helyzetűek segítése. A körzetben található a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének egyik irodája. Kalmár Rozália, az egyesület munkatársa azzal kereste meg Molnár Zoltánt, hogy segítsen a bejáratuk előtti járdaszakasz felújításában. Kalmár Rozália elmondta, hogy a mozgásukban amúgy is erősen korlátozott emberek számára rendkívül nehéz a közlekedés a megrongálódott, elhasználódott járdaszakaszon. A bejelentést követően a képviselőjelölt felmérette a terepet, és a szakemberek ígérete szerint rövidesen felújítják a járda burkolatát.

Molnár Zoltán szerint átfogó út- és járdarekonstrukciós programmal jelentősen lehet javítani az itt élők életminőségén. A veszélyes útkereszteződéseknél mindenképpen át kell alakítani a közlekedési rendet, s ahol szükséges, lámpás gyalogátkelőt kell létesíteni. Fontosnak tartja ugyanakkor a közösségépítést is, így a családi napok nem maradhatnak ki a jövőben sem a környéken élők naptárából. A felújított parkok és játszóterek biztonságossá tételét szintén alapvető feladatnak tartja Molnár Zoltán, ezért a közbiztonság javítása is az ígéretei között szerepel.

Kiemelt célja a zöldhulladék szervezett elszállítása; le szeretné venni ezt a terhet a lakókról, és a város környezetvédelmi társaságával rendszeres, megfelelő időközönként elvégeztetni a feladatot. Mint a Franciahögy korábbi lakója, első kézből ismeri a Bibó utcai áldatlan állapotokat. Évtizedes problémát old meg azzal, hogy a következő hetekben, még a választások előtt hozzákezdenek az aszfaltburkolat megépítéséhez.

Baloldali politikusként hiszi és vallja, hogy a hajléktalankérdést nem a büntetőjog eszközeivel kell megoldani; a közterületen tartózkodás joga mindazonáltal nem egyenlő a közterületen élés jogával, hiszen a közterületek erre nem erre valók. A Kispiacnál uralkodó áldatlan állapotokat fel kell számolni, az nem lehet éjszakai randalírozó hely, kocsma vagy közvécé.

Simon-Fiala Donát jobban kihasználná a tereket

Klasszikus külvárosi, falusias környék a 3. választókerülethez tartozó négy városrész, amelyek adottságai és problémái is hasonlóak. Sok helyen hiányoznak a járdák, illetve felújításra szorulnak; a terek egy részét pedig jobban ki lehetne használni. Simon-Fiala Donát például a régi szentmihályi futballpálya közösségi térré alakításának nemrégiben beérkezett lakossági igényét is örömmel felkarolná. Kecskéstelepen, a Cseh Imre téren is létesülhetne egy zöldövezeti kondipark, melyre a lakosokkal való beszélgetésekből következtetve egyértelmű az igény. Tervbe vette a Gyálarét és Klebelsbergtelep közötti kerékpárút megépítését, valamint a mart aszfaltos útjavítást olyan utcákban, ahol erre nagy szükség van.

Simon-Fiala Donát négy városrész képviselője lesz, ha megválasztják

Simon-Fiala Donát

A 29 éves képviselőjelölt menyasszonyával él Szegeden, jövőre lesz az esküvőjük. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán végezte. A diploma megszerzése után öt évet dolgozott a szegedi fogászati klinikán, majd a szakvizsga megszerzését követően tanársegédi állást kapott az egyetemen. 2019 augusztusától körzeti fogorvosként dolgozik a városban.

A gyálaréti Farkas Lajos azt ajánlotta Simon-Fiala Donátnak, hogy lakossági fórumon hallgassa meg a helybeliek javaslatait

Dr. Simon-Fiala Donát (Összefogás Szegedért Egyesület)
Körzete:
Gyálarét, Klebelsbergtelep, Szentmihály és Kecskéstelep

Tervei:
– A legrosszabb utcák rendbetétele mart aszfalttal
– A köves és földes utcák leaszfaltozása
– A biológiai szúnyogirtás meghonosítása, amelynek érdekében fecskeházakat telepítenek a Tisza és a Holt-Tisza partjára
– Ingyenes vakcinát bocsátanak a kutyatulajdonosok rendelkezésére a szívférgek ellen
– A Holt-Tisza partjának fejlesztése, túraútvonalak kiépítése a rehabilitáció után
– Hozzálátunk Gyálarét központjának megújításához
– Kijavítjuk a tompaszigeti és gyálai kiskertekhez vezető utakat
– Új kerékpárutat építünk Gyálarét és Klebelsbergtelep között
– Kezdeményezzük, hogy a Horgosi úti kerékpárút csatlakozzon a Szabadkai útiba

A vízelvezető árkok rekonstrukciójára szintén sok helyen várnak, így mielőbb el kell kezdeni ezeket a munkálatokat is. Fontos lenne, hogy Kecskéstelepen az Újvidéki utcánál található gyalogátkelőt jelzőlámpássá alakítsák át, és a Gera Sándor utcánál is létesüljön egy zebrás átkelő. Szintén szükséges volna az ott élők számára, hogy az utóbbi időben felerősödött teherforgalmat korlátok közé szorítsák.

Farkas Lajos gyálaréti lakos többek közt azt javasolta a képviselőjelöltnek, hogy amennyiben elnyeri a lakosság nagyobb részének támogatását, a négy településrészen megfelelő időközönként tartott lakossági fórumokon mindig hallgassa meg a közösség igényeit, és munkáját igyekezzen ezekhez igazodva végezni.

Komjáti Zoltán igazi közösségi ember

– Én nem csak főzőversenyekkel és bográcsozással képzelem el a közösségépítést – mondja az 1-es kerület képviselőjelöltje. – Számomra sokkal fontosabb például, hogy a dorozsmai részönkormányzat visszakapja eredeti rangját és rendeltetését. Szeretném, ha képviseltetné magát a testületben Öreghegy, Subasa és Sziksósfürdő. Az itt élőknek ugyanis speciális kéréseik, igényeik vannak, és ezzel csak akkor tudunk érdemben foglalkozni, ha megoldjuk a közvetlen képviseletüket.

Komjáti Zoltán bevezetné a helybelieknek a kedvezményeket biztosító a 6791-es kártyát

Komjáti Zoltán

Komjáti Zoltán 41 éves, Kiskundorozsmán él. Szegeden született, és itt is nőtt fel, három testvérével együtt. Nős, három gyermek büszke édesapja. Igazi közösségi ember, aki érzékeny a környezetében élő emberek problémáira és nehézségeire.

A subasai Nagy Ildikó dicséri a sűrűbben járó 7F-es buszt, sőt év végéig meg is tartaná

Komjáti Zoltán (Összefogás Szegedért Egyesület)
Körzete:
Kiskundorozsma

Tervei:
– Új medence építése Sziksósfürdőn
– Átfogó járdafelújítási program beindítása
– Jegyautomata telepítése Dorozsma központjába
– A Jerney utcai iskola és óvoda felújítása
– Kerékpárút építése Bordány irányába
– Új kedvezménykártya azoknak, akiknek 6791-es az irányítószámuk
– A 67-es buszjárat rácsatlakozó járattal történő bővítése
– Az internetszolgáltatás fejlesztése
– A zöld és a szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése

Nagy Ildikó subasai lakos például a szeptember elején bevezetett sűrűbb 7F-es járatokat említi. Jó ez a kezdeményezés, és látja, hogy sokan használják a reggeli és délutáni járatokat, de jó lenne, ha egészen év végéig megmaradna a lehetőség. A képviselőjelölt szerint lehet forrást találni arra, hogy október után is maradjanak a sűrített járatok. Szerinte az is fontos, hogy a Széksósi úti buszmegállóknál zebrás gyalogátkelőket alakítsanak ki, mert rengeteg idős ember és iskolás kel át nagy forgalomban az úttesten.

Speciális kezdeményezéssel is előállna Komjáti Zoltán Gábor: bevezetné a 6791-es kártyát a Szeged Kártya mintájára. Ennek az lenne a haszna a helyiek számára, hogy az ilyen irányítószámmal rendelkező családok kedvezményesen vásárolhatnának helyi vállalkozásoktól, ugyanakkor olcsóbban vehetnék igénybe a sziksósfürdői strand szolgáltatásait is. Ezzel a létesítménnyel egyébként is komoly tervei vannak a képviselőjelöltnek, ugyanis amellett, hogy új medencével bővítené a strandot, célja, hogy a környékbeliek ne Mórahalomra járjanak fürödni, hanem élvezzék a Sziki nagyszerű vizét.

A gyorsabb, korszerűbb internetszolgáltatást is fontosnak tartja, és további köztéri hulladékgyűjtőkkel és a szemétlerakó bővítésével is élhetőbbé tenné a környéket. Igazán vonzó ugyanis az csönd és béke, amely Kiskundorozsmát és a környékét jellemzi, de a modern vívmányokat, új fejlesztéseket is elérhetővé kell tenni a helyi lakosoknak.