Mol: nemzetközi bíróság ítélte megalapozatlannak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításait

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja egyértelműen kimondja: nem megalapozottak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai; az ítélet a kamatfizetést is figyelembe véve mintegy 236 millió dollár kártérítést ítélt meg a Molnak.
Garai Szakács László

2022. július 06. 19:10

Mol: nemzetközi bíróság ítélte
megalapozatlannak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos
állításait

A háromtagú tanács július 5-i ítéletében egyhangúan visszautasította Horvátország azon védekezését, hogy a 2009-es szerződések vesztegetés eredményeként jöttek volna létre. A Mol 2013-ban kezdeményezte az eljárást, mert Horvátország több ízben megsértette a felek között 2009-ben megkötött, elsősorban gázkereskedelmet szabályozó szerződéseket.

 

– Akárcsak a 2016-os UNCITRAL bíróság, ez a nemzetközi bírói fórum is gyengének és ellenmondásokkal terheltnek minősítette a horvát büntetőeljárások koronatanújának történetét. Továbbá, a bíróság kifejezte erős kételyét a tanú igazmondását és megbízhatóságát illetően úgy a választott bírósági, mint a zágrábi büntetőeljárásokban – áll a Mol közleményében.

 

A választott bírósági ítélet szerint Horvátország jelentős károkat okozott az INA-nak, közvetve pedig a Molnak, mivel szerződéses kötelezettsége ellenére sem vette át az INA gázkereskedelmi üzletágát, továbbá nem a szerződésnek megfelelően történt a földgáz árszabályozása és a bányajáradék mértékének emelése sem, amivel 167,8 millió dollár veszteséget okozott a Molnak – írta az olajtársaság.

 

Hozzátették, a választott bíróság további 16,1 millió dollár összegű kártérítést ítélt meg az INA leányvállalata (Prirodni Plin) által gáztározóban tárolt földgáz nyomott áron történő kényszer-értékesítése miatt.

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind