Modellváltó szenátusi ülés: nyílt és burkolt zsarolások

Óriási viták után, messze nem egyhangú szavazás mellett közel három év fél óra után döntött úgy a Szegedi Tudományegyetem szenátusa, hogy felhatalmazást ad az egyetem vezetésének, hogy megkezdje a tárgyalásokat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az SZTE alapítványi működésbe adásáról. Sok tekintetben botrányos volt a szenátusi ülés.

2021. január 30. 10:38

Modellváltó szenátusi ülés: nyílt és burkolt zsarolások

A szegedi egyetem életében példátlan, hogy egy szenátusi tagot a sorsdöntő szavazás előtt annak ellenére nem engednek hozzászólni, hogy erre időben jelentkezett. Ez történt az átalakulást élesen bíráló Szajbély Mihállyal, a bölcsészkar professzorával.

De példátlannak nevezhető az a stílus is, ahogyan Rovó László rektor levezette a szenátusi ülést. Meg sem próbált elfogulatlan vitalevezető lenni, személyeskedő, sértő megjegyzések sokaságát mondta el mindazokra, akik nem osztották a vita során az ő véleményét.

A rektor azonban még ezen is túlment. Nem egy alkalommal a nyílt zsarolás eszközével élt, tette ezt olyan karok és azok vezetővel kapcsolatban, amelyek és akik nem értettek vele egyet, és akiktől adott esetben komoly egyetemi pénzforrásokat lehet megvonni. A legszembetűnőbben ez Töröcsikné Görög Mártával, az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK) dékánjával szemben történt, akinek elmondta, hogy sok százmillió forinttól eshet el az ÁJTK a jövőben.

A kifárasztásos technikát választotta az egyetem vezetése a pénteki szenátusi ülésen, ezt jelzi, hogy közel egy óra húsz percig a rektor és Fendler Judit kancellárt beszélt, akik azokat a tudnivalókat ismételték el, amelyeket az elmúlt hetekben több alkalommal is elmondtak.

Amikor Pál József, a bölcsészettudományok doktori képzésének képviselője azzal kezdte a vitát, hogy a kerülendő volna a kari tanácsok felhatalmazásával érkező dékánok kötött mandátuma. Vagyis az, hogy úgy szavazzanak, ahogyan a kari tanácsuk szavazott. Kezdetben még arra lehetett gondolni, hogy mindezt azért mondja el, mert veszélyben lehet az egyetemi vezetés által kívánt eredményt. Pál József annak ellenére szavazott igennel az átalakulásra, hogy az általa képviselt doktori képzések hallgatói nem támogatták az alapítványi formára való áttérést.

Szajbély Mihály szerint szerencsétlen az az oktatáspolitika, amelyet nem az állam finanszíroz, és e mellett az is igaz szerinte, hogy a felsőoktatást nem lehet kitenni piaci viszonyoknak. Emlékeztetett Palkovics László, az ITM tárcavezetőjének hónapokkal korábban elhangzott szavaira, ami szerint a vidéki tudományegyetemeket nem lehet és nem szabad alapítványi működésbe adni. De akkor miért történik most az, ami? – tette fel a kérdést.

Semmi meglepő nem volt abban, hogy az élettudományi karok szenátorai az átalakulás mellett érveltek, óriási lehetőséget láttak benne. Bennük leginkább az a félelem munkált, hogy a klinikákat leválaszthatják az egyetemről. Ennek elkerülése érdekében szinte minden megoldásba hajlandóak volnának belemenni – a szenátusi vitát nyomon követve ilyen benyomásunk alakult ki.

Ehhez képest a garanciák nélküli, ígéretekre épülő, az egyetemi autonómia elvesztésével járó alapítványi átalakulás láthatóan a kisebbik rossz számukra .Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott a mérnök- és a mezőgazdasági kar dékánja is.

A pénzügyileg jelenleg nem rentábilis karok szenátorai három órán át a nyílt és burkolt zsarolás megannyi megnyilvánulását hallhatták az idő előrehaladtával egyre jobban a türelmét vesztő Rovó Lászlótól.

Botrányos és nagyon is szoros eredmény született SZTE szenátusi ülésén. Palkovics László aligha ilyenre számított, és bizonyára nem lehet elégedett vele. Egészen más eredmény is születhetett volna, ha a karok és tudományterületek szenátorai valóban az általuk képviseltek szavazatait vették volna figyelembe.

Egyes kari dékánok tartották magukat a kötött mandátumhoz, másként jártak el a természettudományi és informatikai kar delegáltjai, a másként szavazott a pedagógusképző kar egyik szenátora és az egészségtudományi kar képviselője.