MNB: júliusban tetőzhet az infláció, évtizedes rekordok dőlhetnek meg

Az élelmiszer- és a benzinárstop végén brutális áremelkedés várható. Ennek megfelelően az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik a legtöbbet majd.
Kékes Viktória

2022. március 28. 10:52

MNB: júliusban tetőzhet az infláció, évtizedes rekordok dőlhetnek meg

A jegybanknál úgy vélik: a februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet. 

 

Az infláció tetőzése júliusra várható: a legrosszabb jegybanki forgatókönyv megvalósulása esetén nyár közepén meghaladhatja akár a 11 százalékot is. Vagyis a következő hónapokban évtizedes rekordok dőlhetnek meg. - írja a Népszava.

 

A friss inflációs előrejelzést bemutató sajtótájékoztatón Balatoni András, az MNB igazgatója úgy fogalmazott: rövid távon még gyorsulni fog a pénzromlás üteme, és csak 2022 vége felé fog a mutató érdemben csökkenni.

 

A jelentés szerint sok függ az orosz-ukrán háború kimenetelétől: ha gyorsan lezárulnak a harcok, akkor a nyersanyagárak csökkenhetnek a világpiacon, mérsékelve ezzel az árnyomást. Elhúzódó harcok esetén erre nem, vagy csak később kerülhet sor, ezért is szór széles sávban az MNB inflációs előrejelzése.

 

A jegybank elemzői szerint a legdrasztikusabban az idén az üzemanyagok és a nem feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik: az üzemanyagoknál éves átlagban 14-28 százalékos drágulást várnak. 

 

A feldolgozatlan élelmiszerek ára 11,5-18,5 százalékkal emelkedhet a jegybank szerint, ugyanis az ukrán-orosz háború miatt megugró búza- és kukoricaár, illetve az energia- és nyersanyagdrágulás már megjelent az élelmiszerek inflációjában. 

 

A gabona 52, az növényi olajok 117 százalékkal drágultak, míg a cukor „csak” 16 százalékkal kerül többe. Az árstop ezek közül számos terméket érint. Így, amennyiben nem lesz hosszabbítás május 1-je után, a főzőolajok ára a duplájára emelkedhet májusban az árstop kivezetésével, de drasztikusan emelkedhet a tej- és hústermékek ára is. 

Címlapon

mutasd mind