Mivel nincs egyértelmű szabályozás, a benzinkutak különböző megoldásokat alkalmaznak az autók honosságának megállapítására

Ahány kút, annyi szokás.
Kékes Viktória

2022. június 07. 11:49

Mivel nincs egyértelmű szabályozás, a benzinkutak különböző megoldásokat alkalmaznak az autók honosságának megállapítására

Továbbra is elég nagy a káosz a benzinkutakon amiatt, hogy május 27-tól hatósági áron már csak és kizárólag a magyar rendszámmal és forgalmival rendelkező autósok tankolhatnak. 

 

A problémát az okozza, hogy a vonatkozó kormányrendelet azt nem tartalmazza, hogy hatósági áron tankolni szándékozó autósnak milyen módon kell ellenőriznie a gépjármű honosságát, azt viszont igen, hogy

 

az üzemanyagtöltő-állomás üzemeltetője, vagy képviselője kétséget kizáróan meg kell hogy állapítsa a gépjármű honosságát.

 

Így aztán a kutak különböző gyakorlat szerint igyekeznek megoldani a problémát. A 24.hu bemutat néhány példát:

 

  • Múlt pénteken Budaörsön a Mol-kúton elkérték a forgalmit. Egy másik magyar autósnál viszont nem volt ilyen irat, „mert csak leugrott tankolni”. Ebben az esetben elnézték neki a mulasztást, de figyelmeztették, legközelebb a teljes árat kell kifizetnie, ha nem hozza magával az okmányt.
  • Múlt szombaton a Budaörsi úton kifelé az M1 irányában a Mol-nál a pénztáros azt mondta, ő ugyan nem kéri a forgalmit senkitől, bár a kútra ki volt írva, hogy a belföldi rendszámot igazolni kell a forgalmival.
  • A piliscsabai Mol-kúton viszont elkérték.
  • Bag határában az OMV-kúton a kutas csak annyit kérdezett, hogy „magyar a papír?” A pénztáros is ugyanígy tett, majd kiadta a nyugtát, hatósági árat kellett fizetni.
  • Szegeden az M5-ösnél az egyik kútnál a pénztáros kérte a forgalmit, ráadásul úgy, hogy a kamera is lássa.

 

Saját tapasztalat, hogy Gyomaendrődön a Mol kúton elkérik a forgalmit minden tankolásnál, a motorosok pedig alapból a hatósági áron tankolhatnak.

 

A 24.hu megkérdeztea a kútláncokat is. Az OMV álláspontja szerint a forgalmit csak akkor kell elkérnie a pénztárosnak, ha a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg. A Mol válaszában hangsúlyozta, a forgalmi engedély bemutatása érdemben könnyíti meg a jogosultság ellenőrzését munkatársaik számára és a vásárlók minél gyorsabb és zavartalanabb kiszolgálásához is hozzájárul, így a forgalmi bemutatása közös érdek.  

 

A személyzet nélküli, automata benzinkutakon még kevésbé van támpont, hogyan kell(ene) kétséget kizáróan megállapítani a gépjármű honosságát. Egy, a kutaknak szoftvert gyártó cég vezetője a rendelet megjelenése óta próbálja kideríteni ezt. 

 

Útmutatás híján itt is töbféle megoldás létezik: van, ahol teljes áron értékesítenek, pénzvisszatérítési lehetőséget biztosítva, máshol biztonsági őröket fogadtak, hogy ellenőrizzék a honosságot. Az Envi automata kúthálózatánál nem láttak más jogszerű megoldást, mint hogy kizárólag piaci áron biztosítsák a tankolást, és utólag adjanak visszatérítést az árból, ha az autós 24 órán belül beküldi a nyugtája és a forgalmija másolatát a megadott e-mail-címre.

 

Az ENVI-kutak tulajdonosa, Egri Gábor a 24.hu-nak elmondta, jogászaik egy alkotmánybírósági határozat alapján jutottak arra az álláspontra, hogy más módon nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani egy automatás tankolásnál a jármű honosságát, csak dokumentumokkal. Ők is hiányolják, hogy nincs végrehajtási rendelet, útmutatás arra, hogyan lehetne biztosítani a jogszerű működést.