Mítoszokon keresztül irányítják, butítják és vezetik félre az embereket – Kutnyik Pál olvasói levele

Szegedi Tükör

2022. november 12. 12:59

Mítoszokon keresztül irányítják,
butítják és vezetik félre az embereket – Kutnyik Pál olvasói
levele

Az Orbán-rezsim nem tud kormányozni. Olyan intézkedéseket hoz, amelyek következményeivel nincs tisztában. Mint ahogy a kata-törvénnyel és annak következményeivel sem volt tisztában. Az is nagy baj, hogy Orbánék szétverték a magyar közigazgatást, és mellőzik azokat a szakembereket, akik felhívnák a figyelmet a szarvashibákra.

 

Történelmi örökségünk, hogy nálunk a társadalom az állam derivátuma. Négy-öt évszázada már az állam határozza meg azokat az erkölcsi és viselkedési szabályokat, amelyek szerint a népnek élnie kell. Társadalmunk nem rendelkezik azokkal a jogokkal és kötelezettségekkel, amik által szuverén egységgé fejlődhetett volna. A regnáló hatalom olyan rendszert épített ki, mely e rossz hagyományra építve megfosztja a társadalmat az önálló cselekvési képességtől. Az Orbán-kormány elszakadt a társadalomtól, nem tudja igazán, hogyan, mennyiből élnek az emberek. Mítoszokon keresztül irányítják, butítják és vezetik félre az embereket. A munkaalapú társadalomban csak a haveroknak jár „ingyenpénz”, aki rászorult, nem tud fizetni, az Orbán szerint takarékoskodjon, vagy keressen többet. A társadalomnak pedig érdemben nincs beleszólása a nagy dolgokba. Az ilyen helyzetek aztán mindig valamiféle politikai, gazdasági összeomlással vagy forradalommal oldódnak meg.

 

Minden magyar tisztában van azzal, hogy a közösségi támogatások jó része eltűnik a NER-birodalomban, a kormányfő környezetében, és a kézen-közön eltűnt pénz hiányzik a gazdaság teljesítményéből. A gazdaságra való rátelepedés, az erősen bizonytalan környezet kiölte a vállalkozásokból a kezdeményezőkészséget. Ma már sokan – sajnos – önként hajtják fejüket az igába, mert egyébként tönkreteszik őket. A kleptokrata hálózat annyira átszőtte a társadalmat és a gazdaságot, hogy abban a tisztességes vállalkozónak nincs helye.

 

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament látja, ami Magyarországon történik: minden kormányzati nyilatkozatról azonnal értesülnek. Az unióellenes vagy az olyan megnyilatkozások, mint amit Orbán tett Tusványoson a fajelmélettel kapcsolatosan, abba az irányba tereli az uniós szervezeteket, hogy ne írják alá a megállapodást az újabb támogatásokról. A 2008-as válság idején a Bajnai-kormány vállalta, hogy végrehajtja az EU és az IMF szigorú feltételeit. Végre is hajtotta. Most ilyen hajlandóság – bár kritikus helyzetben vagyunk – nem mutatkozik. Azt se felejtsük el, hogy már most is nagyon sokba kerül az ország finanszírozása.

 

Kutnyik Pál