Mit nevezzünk át 5-ös metróra Szegeden?

Budapesten, pontosabban most épp a III. kerületi önkormányzatnál ettek tréfarépát, kitalálták, hogy a szentendrei HÉV-et 5-ös metrónak hívják ezentúl. Szegeden mi lenne jó 5-ös metrónak?

2019. július 20. 16:39

Mit nevezzünk át 5-ös metróra Szegeden?

Egy időben tartotta magát a poén: a 4-es metró a tervezetthez képest annyival megdrágult, hogy akár Szegedig is érhetne, de az csak vicc volt. Mint ahogy Vásárhelyen is viccelődnek a lakosok a tram-train kiásott nyomvonalát látva, hogy „ha így haladunk, metró lesz belőle”, de olyat, amit a III. kerületi önkormányzat kitalált, csak ritkán látni még Abszurdisztánban is.

A III. kerületi önkormányzat tekintetes elöljárói azt szeretnék ugyanis, hogy az a szentendrei HÉV, amit szentenderi HÉV-ként ismer mindenki, legyen inkább 5-ös metró, és akkor már süllyesszék is a föld alá majd a Budapesti Mobilitási Terv keretei között. Értik, süllyesszék. Csak egy lépésre vagyunk a magyar narancstól és a Szocialista Szellem Vasútjától.

Tarlós István főpolgármester maga is a „világ vicceként” jellemezte az ötletet, de mit tegyünk, ilyen a rendszer, amikor eltűnnek a korlátai. Nincs, aki hamarabb megmondja, hogy srácok, talán ezt mégsem kellene, így aztán teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi történik majd.

Egyébként olyan, hogy 5-ös metró valóban létezik, de csak ötlet szintjén. A 70-es években találták ki azt a metróvonalat, ami a szentendrei és a csepeli HÉV-eket kötné össze, így nagyjából függőleges vonalban szelné át a kötöttpálya Budapestet. Később Demszky Gábor is elővette az ötletet, igaz, nem úgy, hogy előbb átneveznék a HÉV-et metróra, hanem úgy, hogy építsenek egy metróvonalat, és az egész neve legyen 5-ös metró. Nagy különbség.

Elgondolkodtunk, hogy Szegeden mit lehetne átnevezni 5-ös metróra.

  • 1-es villamost?

  • 2-es villamost?

  • 3-as, 3F-es villamost?

  • 4-es villamost?

  • 5-ös trolit?

  • 20-as buszt?

  • Ha elkészül, a tram-traint?

  • Budapest-Szeged vasútvonalat?

Facebookos kommentben várjuk a válaszokat, mert az mindig viccesebb, mint egy egyszerű szavazás.