Mit kérne a brit kormánytól az ELTE, ha londoni kampuszt akarna építeni? – Bod Péter jegyzete

Játsszunk el a gondolattal, hogy Magyarország legnagyobb egyeteme, az ELTE elhatározza, Londonban kampuszt nyit. Az elképzelés vad és nehezen megvalósítható, éppen ezért javaslom, hogy csak ötletfutam szintjén gondoljuk végig mindezt. Különösen annak kapcsán, hogy hamarosan egy kínai állami egyetem, a sanghaji Fudan Egyetem Budapestre költözik.

2021. május 27. 13:59

Mit kérne a brit kormánytól az ELTE, ha londoni kampuszt akarna építeni? – Bod Péter jegyzete

Az utóbbi körülményei ismertek, de azért ismételjük át, hogy a magyar kormány ingyen biztosít telket az építkezéshez, 440 milliárd forintos hitelt vesz fel a távol-keleti ország európai központjának megépítéséhez. Egyben vállalja azt is, hogy a kivitelezést kínai cégek végezzék, kínai munkavállalókat alkalmazva, sőt, az építkezés miatt sokkal kisebb területet kap majd a diákok lakhatási nehézségei miatt kitalált Diákváros is, ha az egyáltalán még megépül valaha.

Mindez már eddig sem hangzik túlságosan jól, de kiegészül még a felsorolás azzal, hogy a működési költségek fedezésére a magyar állam további 100 milliárd forintot ad a kínai kommunista párthoz hű Fudan Egyetemnek.

Ezek a feltételek a legvisszafogottabb megfogalmazás mellett is előnytelenek. De hogy mennyire azok, képzeletbeli példánk talán még jobban érzékeltetheti.

Elképzelhető, hogy a Londonban képzéseit kínáló ELTE-nek ingyen, bérmentve területet biztosítana az angol kormány és/vagy a helyi önkormányzat? A telekárak Budapesten sem alacsonyak, mégsem azt a nagyságrendet képviselik, amit a londoniak, így ezt a különbséget számoljuk el a Fudan és az ELTE közötti tudományos rangsorbéli különbség terhére.

A játék kedvéért tegyük fel, hogy akár az ottani kormány, akár a London városa annyira szeretné, hogy a legrangosabb magyar egyetem megtelepedjen a Temze partján, hogy ajándéktelekkel segítenék a tervek megvalósulását.

De az ELTE nem állna meg itt, bejelentené az igényét arra, hogy a magyar egyetem felépítésének teljes költségét az brit egységállam vállalja magára. Azért szeretném látni a kormány minisztereinek arcát, amint egy kabinetülésen hallgatják az ilyen feltételek mellett létesítendő magyar egyetemről szóló előterjesztést.

Nyilván az ötlet annyira képtelen, hogy nem születne róla előterjesztés, nem kerülne a kormány elé. A játék kedvéért azonban folytassuk, hogy képzeletben az ELTE hogyan igyekezne a maga számára a lehető legkedvezőbb feltételeket kiharcolni, hogy a szó szoros értelmében tető alá hozza londoni kampuszát.

Mindezeken túlmenően arról is meg kellene győzni a brit döntéshozókat, hogy a kivitelezést kizárólag magyar építőipari cégek végezhetik, magyar munkavállalókkal.

Ha mégis születne erről a tervről kormányzati előterjesztés, akkor joggal kérdezhetnék az ottani kabinet tagjai: nem ahhoz hasonlít a magyar kérés, mintha az utcánkba költözni szándékozó majdani szomszéd azt kérné a vele egy utcában lakóktól, hogy biztosítsanak neki ingyen telket, és adják össze háza építéséhez a pénzt?

Az irónia kedvéért tegyük hozzá, hogy az ajánlat még visszautasíthatatlanabb legyen: a leendő szomszéd ragaszkodna ahhoz is, hogy a kivitelezőt ő hozza.

A Budapestre tervezett Fudan Egyetem ügye nagyjából ennyire egyszerű és meztelen történet. Nem egyszerűen nehéz, hanem egyenesen lehetetlen megmondani, hogy a fenti feltételek ismeretében milyen magyar érdek fűződik a budapesti kampusz megépítése mellett, azon kívül, hogy a Fudan egy valóban rangos egyetemnek számít. De Bécsig üldözött CEU is az.

Tény, hogy a Fudan jó hírű, nemzetközileg elismert egyetem, de hogy ez önmagában megérne-e 540 milliárd forintot (és kamatait) a magyar adófizetőknek, olyan kérdést, amit értelmes ember nem tesz fel.

Miért nem lehet valóban nemzeti és nemzetstratégiai célokat kitűzni a magyar felsőoktatás elé azzal, hogy pénzt áldozva rá átgondolt módon fejlesszük azt?

Miért mostohagyereke a rendszerváltás óta a felsőoktatás az állami költségvetésnek?

Miért nem éri meg a hazai egyetemekbe fektetni pénzt, ahelyett, hogy egy kínai egyetem szállásadója kíván lenni az Orbán-kormány?

Még azt is eldöntendő kérdésnek tartanám, hogy kapjon-e engedélyt a budapesti kampuszának a megépítésére a kínai egyetem, ha maga venné meg ehhez a telket és maga állná a kivitelezés költségeit, és egy fillér támogatást sem kérne a magyar államtól a működtetésre.

Értem, hogy egy, a világ felsőoktatásában magának komoly helyet kiharcoló kínai egyetem miért akar magyarországi képzéseket indítani. Itt és most nem az összeesküvés-elméletekre és az állami szintű kémkedés forgatókönyveire gondolok, noha ezek korántsem kizárható forgatókönyvek.

Nyilván a képzéseit eddig kizárólag Ázsiában kínáló egyetemnek remek helyszín egy közép-európai nagyváros, egy olyan országban, amely egyszerre EU- és NATO-tag. Ez Magyarország értéke. Ennek ára van, és ezt meg kellene kérni.

Ehelyett a teljes önfeladást vállalva jár el a Fidesz-kormány, ami arcpirító feltételekkel vállalja a Fudan Egyetem budapesti letelepítését. Nemzeti öntudat és önérzet szempontjából ennél nagyobb öngólt aligha lehet lőni.

Külföldi érdeket ilyen megalázó módon kiszolgálni, bizony a történelemkönyvek fekete lapjaira tartozó történet.

Bod Péter

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind