Missouri csodájának nevezik az apácarendet alapító nővér épen maradt holttestét, amihez tódulnak a zarándokok

Váratlanul zarándokhellyé vált a Missouri állambeli kisváros, Gower  miután egy apáca exhumált holttestén négy évvel a temetése után sem találták a bomlás látható jeleit. Rengeteg ember jár most csodájára a holttestnek, amit Missouri csodájának neveznek és üvegkoporsóban teszik közszemlére.
Hollósi Zsolt

2023. május 26. 14:03

Missouri csodájának nevezik az apácarendet alapító nővér épen maradt holttestét, amihez tódulnak a zarándokok

Az Egyesült Államokban tömegek özönlenek a Kansas City közelében fekvő kisvárosba, hogy megcsodálják Wilhelmina Lancaster nővér holttestét. Lancaster 70 éves korában alapította meg a Mária, az Apostolok Királynője bencés nővérek apácarendjét. A nővér 2019 májusában, 95 éves korában halt meg. Május 18-án a bencés apácák kiásták alapítónőjük koporsóját, hogy a kolostor kápolnájában lévő oltár alá helyezzék, ahogy az szokás náluk. A rend tagjai azt hitték, hogy majd csak csontokat találnak, de nagyon meglepődtek, amikor exhumálták a holttestet. Amikor a nővérek teljesen kinyitották a koporsót, megdöbbenve fedezték fel Wilhelmina nővér holttestét, amelyen szinte semmi jele nem volt a bomlásnak.

 

Egy zarándok Wilhelmina nővér exhumált földi maradványainál (fotók: New York Post)

 

Az apácák elmondták: a koporsóba került föld kissé elnyomta ugyan a nővér arcvonásait, de teljesen ép volt a teste, ami kissé nedvesnek hatott. Wilhelmina nővér teste becslések szerint 90 kilót nyomott.

 

A római katolikus egyház az évszázadok során több száz esetet dokumentált romolhatatlan testekről. Úgy tartják, hogy a természetes bomlási folyamatoktól mentes, megőrzött test a szentség jele, de nem feltétlenül teszi az illetőt szentté. Az apácák azonban biztosak benne, hogy Isten keze van a dologban.

 

A hívő katolikusok pedig tömegesen utaztak Gowerbe, hogy megnézzék Wilhelmina nővér holttestét. James Johnston, a Kansas City-St. Joseph egyházmegye püspöke közleményt adott ki a megmagyarázhatatlan goweri eseményekkel kapcsolatban – írja a New York Post nyomán az Index.

 

– Wilhelmina Lancaster nővér maradványainak állapota érthető módon széles körű érdeklődést váltott ki, és fontos kérdéseket vetett fel. Ugyanakkor fontos, hogy megvédjük Wilhelmina nővér földi maradványainak épségét, hogy lehetővé tegyük az alapos vizsgálatot – jelentette ki a püspök. A nővér holttestét május 29-ig állítják ki a goweri kápolnában, utána üvegvitrinbe helyezik.