Mire számíthatunk a szegedi használt ingatlanok piacán?

Csongrád-Csanád megye székhelyén a lakóingatlanokat 2021 márciusában átlagosan 473 ezer forint/négyzetméteres áron hirdették meg. Ez az árszínvonal a családi házakénál és a panellakásokénál egyaránt 87 ezer forint/négyzetméterrel magasabb. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméter ára ugyanakkor a lakóingatlanokénál 31 ezer forinttal magasabb.

2021. május 05. 15:38

Mire számíthatunk a szegedi használt ingatlanok piacán?

Mennyivel drágábbak a használt házak Szegeden, mint a megyében?

Az Ingatlannet.hu márciusi statisztikái alapján a Szegeden eladó családi házak átlagos négyzetméter ára 387 ezer forint, amely 153 ezer forinttal, vagyis hatvanhat százalékkal magasabb a megyei átlagos árnál. 2021-ben felgyorsult a használt házak drágulási üteme, év elejéhez képest 23 ezer 400 forinttal kérnek többet egy négyzetméterért. Tavaly márciushoz viszonyítva a kínálati ár ugyanakkor tizenegy százalékkal emelkedett, ekkor ugyanis 348 ezer forint/négyzetméteres átlagos ár mellett lehetett az ilyen típusú ingatlanokhoz jutni.

Ugyanezen időtáv alatt a megyében tapasztalható árváltozás valamivel magasabb, 15,5 százalékos drágulásra tehető. Így tehát egy nyolcvan négyzetméteres kertes ház esetében átlagosan 2,5 millió forinttal magasabb áron lehetett az ingatlant 2021 márciusában megvásárolni, mint egy évvel előtte.

Csaknem negyedével nőttek az árak ezen a településen

Míg a megyeszékhelyen, illetve a megyében átlagosan az egy év alatti drágulás tíz és tizenöt százalék körüli, addig a Hódmezővásárhelyen eladó házak átlagos árai tavaly március óta huszonhárom százalékkal, 171 ezer forint/négyzetméterről 211 ezer forint/négyzetméterre emelkedtek.

Ha a szomszédos megyeszékhelyekéhez viszonyítjuk, a szegedi átlagos négyzetméter árszínvonal a használt házak tekintetében Kecskeméthez képest 11 ezer forinttal alacsonyabb, Szolnoknál pedig 79 ezer, Békéscsaba ingatlanjaihoz képest pedig 157 ezer forinttal drágább.

Másfélszeresére változtak a téglalakások árai Makón

A napfény városában eladó téglalakások a környező megyék székhelyei közül egyedüliként félmillió feletti átlagos négyzetméter áron kaphatóak az első negyedév végén. Ez az átlagos ár egy év alatt 4,5 százalékkal emelkedett, az 500 ezer forint/négyzetméteres „lélektani határt” pedig 2019 decembere óta először idén januárban lépte át.

A közelben található nagyobb települések közül a makói ingatlanok átlagos négyzetméter ára 2020 márciusához viszonyítva az idei év azonos hónapjában negyvennyolc százalékkal emelkedett. 222 ezer forint/négyzetméteres árról 328 ezer forint/négyzetméteres árszínvonalra drágultak az itt meghirdetett lakások.

A téglaépítésű, illetve a panellakásoknál is elmondható, hogy a megyében jellemző átlagos kínálati négyzetméterár nem tér el olyan markánsan a szegedi áraktól, mint ahogyan a használt házak esetében. A Csongrád-Csanád megyei eladó paneleket ugyanis átlagosan 1,9 százalékkal, a téglalakások pedig 2,4 százalékkal alacsonyabb ár mellett bocsátják áruba, mint Szegeden.

Öt százalékkal olcsóbban lehet panelt vásárolni Szegeden, mint Kecskeméten

A panelek árszínvonalának tekintetében a szomszédos megyeszékhelyek közül Kecskemét megelőzi a Dél-Alföld legnagyobb települését. Egy szegedi panelért ugyanis 387 ezer forint/négyzetméteres átlagos árat kérnek, míg Bács-Kiskun megye székhelyén 407 ezer forint/négyzetméterért kínálják azokat.

Szegeden tavaly március óta tizenkét százalékkal nőtt a panelek átlagos alku előtti négyzetméterára, amely négyzetméterenként csaknem 43 ezer forintos különbséget jelent.

A panelek ára gyorsabban nő, mint a téglalakásoké

A környező települések közül Hódmezővásárhelyen nagyobb arányban, csaknem ötödével drágultak a panellakások egy esztendő alatt, amely túlmutat a megyében átlagosan jellemző növekedési ütemen – Csongrád-Csanád megyében az elmúlt tizenkét hónap alatt ugyanis átlagosan 12,8 százalékkal drágultak az eladásra meghirdetett panellakások, átlagos négyzetméter áruk tanúsága szerint.

Összességében a panellakásokra – néhány kiugró esettől, például a makói lakásoktól eltekintve – nagyobb arányú árnövekedés jellemző, mint a téglaépítésű lakásokra.

(X)