Orosz helikoptereket adott az Egyesült Államok Ukrajnának, Oroszország most emiatt is „bosszús”

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. június 8-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. június 08. 09:52

Orosz helikoptereket adott az Egyesült Államok
Ukrajnának, Oroszország most emiatt is „bosszús”

Orosz területet lőttek az ukránok amerikai tarackkal

Ukrajna a Harkiv megyei Zolocsivben lévő gabonatároló területéről a NATO-tól származó tarackokkal lőtt határmenti orosz területeket – jelentette ki Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője a szerdára virradó éjjel megtartott tájékoztatóján. A tábornok szerint a fegyverek feltehetően amerikai M777-es ágyúk voltak. Mizincev felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország szerint az ukrán fegyveres erők a fenyegető gabonahiány és az élelmiszerválság ellenére továbbra is katonai célokra használják a terményfeldolgozó és tároló létesítményeket.

 

A washingtoni orosz nagykövetség kedden kiadott közleményében felelőtlenséggel vádolta meg az Egyesült Államokat, amiért az eszkaláció veszélye ellenére nagyhatótávolságú tüzérségi rendszereket ad át Kijevnek, amelyeket orosz terület ellen irányuló támadásra használhat fel, ami „kiszámíthatatlan következményekkel” jár. A követség kötelezettségszegéssel vádolta meg az amerikai hatóságokat, amiért négy olyan orosz gyártmányú Mi-17-es helikoptert szállítottak Kijevnek, amelyeket korábban az afgán kormánynak vásároltak.

 

Tízezernél többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5535 ember lépett be kedden Magyarországra, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4932-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 19 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől kedden 174 ember, köztük 81 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Ukrajna sikeresen tartja vissza az orosz erőket Szeverodonecknél – az ukrán hadsereg közlése szerint

Azt mondják, az oroszok nem tudták elfoglalni Toskivkát és Usztyinivkát Szeverodoneck határában. Az oroszok tüzérségi sortüzekkel, légicsapásokkal és folyamatos utcai összecsapásokkal támadják az ukrán állásokat – jelentette ki Luhanszk megye regionális kormányzója, Szerhij Hajdaj.

 

Az egyik legkeményebb télre készül Ukrajna

Volodimir Zelenszkij kedd este arról beszélt, hogy a háború miatt olyan energiahelyzet van Ukrajnában, ami miatt a legnehezebb fűtési szezon elé néz az ország a függetlenség kikiáltása óta. A kormány a télre készülve egyeztetett az ukrán energiaipari vállalatok képviselőivel, ennek a találkozónak a lényeg:

  • Ukrajna nem ad el földgázt és szenet külföldre, a készleteket belföldön használják fel,
  • igyekeznek majd növelni az áramexportot, amihez van is elég kapacitásuk.
  • A lerombolt vagy megrongálódott erőművek újjáépítése is kiemelt céljaik között szerepel.