Minimális céges összefogással is hatalmas előrelépések tehetők a fenntartható közlekedésben

Két napon át tartott Szegeden a kereskedelmi és iparkamara székházában a XXII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia, ahol Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a város egyik legnagyobb, összefogással megvalósult projektjét, a SASMobot ismertette a közlekedési szakembereknek.
Garai Szakács László

2021. november 27. 14:49

Minimális céges összefogással is
hatalmas előrelépések tehetők a fenntartható közlekedésben

Több, mint hárommillió eurót nyert Szeged az Európai Uniótól arra, hogy minél fenntarthatóbban, zöldebben, környezetbarátabban közlekedjenek a város lakói. Az elnyert pályázati pénzt használta fel a SASMob-projektre az önkormányzat. Hét, a városban működő munkáltatóval kötöttek szerződést arra, hogy a programra végére, ami a koronavírus-járvány miatt 2022. január 31-én ér véget a cégek dolgozói a lehető legfenntarthatóbb módon járjanak dolgozni. De a program arról is szólt, hogy olyan intelligens adatvezérelt, gyors reagálású rendszer kidolgozása – ez a SASMob Response –, ami magas színvonalú közlekedési szolgáltatásokat és a felhasználóknak jobb informáltságot jelent.

 

Alkalmazások a még hatékonyabb közlekedésért

A SASMob projekt arra is jó alapot szolgált, hogy az önkormányzat saját, közlekedéssel kapcsolatos alkalmazásokat fejlesztessen. A Greenformers „csomag” öt részből áll:

  • Greenformers Go: Szeged közösségi közlekedésének online utastájékoztatója.
  • Greenformers Help: Szeged problémabejelentő alkalmazása.
  • Greenformers Carpool: Szegedi eseményekhez autómegosztást támogató alkalmazás. Az alkalmazás célja a saját autó megosztásának a támogatása városi szinten a szegedi sport, kulturális és egyéb eseményeken való részvételhez.
  • Greenformers to Work: A munkába járást támogató és mérő mobil alkalmazás. A mobil alkalmazás célja a környezeti szempontból fenntartható munkába járás támogatása az ehhez kapcsolódó teljesítmények mérése.
  • Greenformers Parking: Ennek az appnak a célja a parkolás elősegítése Szegeden. Használatával térképen láthatjuk a parkolózónák elhelyezkedését, a parkolóautomaták helyét, illetve az adott területen található parkolók számát.

Az első négy már elérhető a Google Play Áruházban és az Apps Store-ban is.

 

De a projektnek köszönhető többek között az is, hogy közlekedési tanpálya épült gyerekeknek a Kodály téren. A Belvárosi hídon folyamatosan, anonim módon számolják a közlekedőket, illetve a Szegedi Közlekedési Társaság is tudja követni, hogyan, hányan használjuk a járműveiket.

 

 

Bónusz, amire senki nem gondolt

A projektnek volt egy előre nem látható komoly haszna is: az önkormányzattal megállapodást kötő, a programban részt vevő cégek nagyon sokat tanultak egymástól is. Különböző nagyságú és különböző területeken dolgozó vállalkozósok működtek együtt azért, hogy minél fenntarthatóbban közlekedjenek dolgozóik. Ez munkahelyi kerékpártárolók kibővítésében, házon belüli kerékpárszervizek telepítésében éppúgy megvalósult, mint a céges járműflotta zöldítésében.

 

A SASMob jövőre „átalakul:” az Önkormányzat, városi alapot hoz létre azért, hogy a kisebb munkaadókat is bevonhassák a kezdeményezésbe, így támogatva őket is, hogy a munkavállalóik minél fenntarthatóbban járhassanak dolgozni.