Minimálbért követel az LMP mindenkinek, aki otthon ápolja gondozásra szoruló hozzátartozóját

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője és listavezetője, valamint Fehér Attila megyei elnök beszélt erről kedden Szegeden.
Rafai Gábor

2022. január 11. 21:45

Minimálbért követel az LMP mindenkinek, aki otthon ápolja gondozásra szoruló hozzátartozóját

Hatvanezer családot érint Magyarországon az otthonápolás: bár 24 órás „szolgálatot” látnak el azok, akik rászoruló szeretteiket gondozzák, mégis ők kapják a legkisebb segítséget az államtól. Jelenleg csak a gyermeküket ápoló szülők egy része kap a minimálbérnek megfelelő ellátást, a többiek mindössze 62 ezer forintot. Az LMP most azt követeli, mindenkinek, aki otthon ápolja hozzátartozóját, járjon a bruttó 200 ezer forint.

 

„Az otthongondozás olyan embereket érint, akiknek nincs más lehetőségük arra, hogy bajba jutott szeretteiket gondozzák, ellássák. Az otthongondozás egy jelentős része főleg a demenciában szenvedő idős emberek ápolását jelenti, mert két-három évet is várni kell arra, hogy egy idősotthonba bekerülhessen valaki. Ezért ez nem egy választott lehetőség, hanem kényszer”

 

– mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

 

Ungár Péter beszélt arról is, hogy ma Magyarországon az otthongondozási díj az egyik legalacsonyabb támogatási forma. Ennek az ellátásnak az összege ugyanis egyáltalán nem pótolja azt, hogy valaki teljesen kiesik a munkaerőpiacról. Az LMP ezért azt követeli, hogy az ápolási díj minden formájában járjon a jövőben a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg.

 

„Ez az államnak évente 45 milliárdos kiadást jelentene, ami töredéke annak, amibe a vadászati világkiállítás került, költségvetési szinten pedig elenyésző összeg, mégis csak a gyermekeket gondozók esetében emelték erre a szintre az otthonápolási díjat”

 

– mondta a politikus.

 

Ungár Péter kitért arra is, hogy egy, a Fidesz által végzett kutatás szerint is ez az egyik legfontosabb segélyezési forma, és a legkevesebb visszaélést is itt tapasztalták az elmúlt években.  

 

„Otthon nemcsak a beteg vagy sérült gyermeküket ápolják az emberek, nagyon sokan házastársukat, testvérüket, szüleiket, apósukat vagy anyósukat is. Ezért az a megosztó politika, amelyik csak a gyermekek gondozásához biztosítja a minimálbérnek megfelelő összeget, nem segítette azt, hogy ezt a tevékenységet megbecsüljük Magyarországon”

 

– mondta az LMP listavezetője.

 

Fehér Attila és Ungár Péter a Széchenyi téren (fotók: Iványi Aurél)

 

„Ma hazánkban hatvanezer családot érint az otthonápolás. A gondozottak egyharmada gyermek. 2019-ben viszont az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy rendelettel megváltoztatta azokat a feltételek, amelyek alapján egy szülő kérheti az otthonápolási díjat. Ennek következtében számtalan, a gyermekét otthon ápoló szülő esett ki a támogatási rendszerből, miközben a gondozott állapota nem javult”

 

– mondta el a sajtótájékoztatón Fehér Attila, az LMP megyei elnöke.

 

Ez pedig nagy problémát jelent azokban a családokban, ahol a gyermek huszonnégy órás felügyelete miatt nem tud az egyik szülő munkát vállalni. Akik egy felülvizsgálat során az átgondolatlan és igazságtalan pontrendszer miatt kiesnek a támogatottak köréből, és a minimálbérnek megfelelő összeg helyett csak 62 ezer forintos ápolási díjat kapnak, ez valóságos tragédiát jelent.  

 

„Szegeden jelenleg 298 szülő részesül a gyermekek otthongondozási díjában. A 2019-es rendeletmódosítás miatt az elmúlt három évben 42-en estek el a jogosultságtól. Ez azt jelenti, hogy minden hetedik, a gyermekét otthon ápoló szülő a jövőben csak a 62 ezer forint támogatásban részesül, miközben a gyermekénél nem következett be állapotjavulás”

 

– mondta Fehér Attila.

 

Az LMP ezért most azt javasolja, hogy az EMMI a rendelet további módosításáról egyeztessen az érintett szervezetekkel, a gyermekek otthongondozási díjának megállapítása pedig ne csak egy pontrendszeren alapuljon, hanem minden esetben vegyék figyelembe az orvosi diagnózist is, hogy a jövőben ne fordulhasson elő az, hogy a rendszerből kiesnek olyanok, akiknél semmiféle állapotjavulás nem következett be.

 

„Fontosnak tartjuk azt is, hogy ezt a támogatási formát kaphassák meg a gyámok és a nagyszülők is, valamint az időseket ápolók is legyenek jogosultak az otthonápolási díjra”

 

– mondta végül az LMP megyei elnöke.