Minestrone-kormány – Ceglédi Zoltán jegyzete

Egyes olasz ételek receptje kötött, mint a Himnusz, nem illő beletóthgabizni. Mások viszont funkcionálisan flexibilisek, akárcsak Simicska Lajos emberei 2015 előtt s után.
Ceglédi Zoltán

2022. május 20. 11:15

Minestrone-kormány – Ceglédi Zoltán
jegyzete

Igazából persze az új kormányról szeretnék írni, de receptekkel közérthetőbb lesz.

 

Carbonarát például nem csinálsz, ha nincs otthon tokaszalonna és tojás és pecorino, ellenben tejszínt akkor sem teszel bele, ha tíz liter várja, hogy felhasználd. A spagettit pedig nem törjük ketté. Akinek ez nem frankó, az egyen szarvacskát pörkölttel, kiváló étel az is.

 

No, de ott van a minestrone leves, ami a fenti szigor antitézise. Hovatovább egytálétel, ami egyfelől maradékmentő, másfelől meg szezonálisan változik. Nincs egyetlen szigorú receptje, hanem nézelődés van, hogy mit kapni a piacon és mit rejt a kamra. Jellemzően van benne káposzta, bab és más hüvelyesek, aktuális zöldségek, alkalmasint pesto. Nincs kötelező levesbetét sem, ellenben mehet bele minden olyan száraztészta, amiből már csak olyan kevés maradt, így nem jönne ki belőle egy önálló tésztaétel és/vagy megtört a zacskóban. Kiváló leves a minestrone, mindig más, imádom.

 

 

Az viszont nonszensz, hogy gyorsan föl kellett dolgozni Lázár Jánost, mielőtt lejár a szavatossága, ezért építésügyi és fővárosszívató miniszter lesz belőle. Szó se róla, várom már az első videót, amikor megpróbál lemenni a hármas metróba, és álőszintén csodálkozik, hogy ez még mindig nincs kész, meg hogy mi ez a látszóbetonnak mondott óvóhelyi dizájn, no de no: ez a vásárhelyi fickó az elmúlt ciklusban azt építette, hogy ő milyen pompásan tudná fölvirágoztatni a vidéki Magyarországot, erre a jó kis GMO-s repceföldek helyett jöhet pesti bicikliútfestést csúfolni, amit szintén imádni fogok, de akkor is.

 

Szintúgy gondom, hogy Pintér közeg hány területet kap még. A világ legaktívabb nyugdíjasa a nyáron a 74. évét töltő volt rendőr. A járvány alatt de facto egészségügyi miniszter lett, most a közoktatást is betették a hátizsákjába, ebből így vagy úgy, de baj lesz. Palkovics „Maradék Parmezán” Lászlót is használták már mindenre, SZFE-től az alternatív üzemanyagokon át a Fudanig, most sem lett tisztább a portfoliója. Rogán Antal minisztereként meg maga a venezuelai uszkár lepke, hogy akkor ez mi.

 

Az történt, hogy mindent, ami épp még vagy már megvolt Orbánnak, azt belefőzte a minestrone-kormányba. Nem állítom, hogy feltétlenül rossz lesz, de azt igen, hogy jelenleg a sors, képzavar jön, bocsánat, szóval a sors nagyon is konkrét rendeléseket ad le. A koronavírus és az orosz agresszió felkérdez minden kormányt. Egészségügy, oktatás, szociális ügyek, infláció, energiaválság, tudnék tucatnyi kiemelten fontos gondot említeni, melyekre szabott válasz kellene. Nem a magyarázkodás, hogy hát ez nem a kért bécsi szelet, de egy finom olasz zöldségleves, ez nem töltött káposzta, de ebben a finom olasz zöldséglevesben is van káposzta, meg ez nem a sólet, de picit babos... Egyszerűen most ez nem látszik beleférni, nem egy vidám konjunktúrában és a Trumppal-Brexittel bővülő nemzetközi eléréssel kell helytállnia az Orbán-kormánynak. Az elmúlt. Ha van remény, az a színfalak mögötti kormányátalakítás, ami minden ciklus alatt folyamatosan zajlott, és a csendes ulti módjára, bemondás nélkül vitt nagy állami reformok folytatása. Talán majd az Ismeretlen Államtitkár megmenti az egészségügyet. De ez a minestrone mindenképpen hígabb, mint ami tetszetős.

 

Legközelebb meg tessenek a szavazók egyértelművé tenni, hogy milyen kormányt és kormányzást várnak el, a jelentkezőkből kormányprogramot kitaposni. Orbán is csak azt teszi, amit önök megengednek neki.

Címlapon

mutasd mind