Minél előbb lépnie kellene kormánynak a téli szociális tüzelőanyag-támogatások biztosítása érdekében

Ezt írja közleményében a Habitat for Humanity Magyarország, akik szerint ha nem tesz semmit a kormány, abból katasztrofális állapotok alakulhatnak ki. Szegeden éppen a múlt héten lépett az ügyben az önkormányzat.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 06. 12:05

Minél előbb lépnie kellene kormánynak a téli szociális tüzelőanyag-támogatások biztosítása érdekében

A szociális tüzelőanyag-támogatások biztosítása érdekében mielőbbi lépést vár a kormánytól a Habitat for Humanity Magyarország. Közleményük szerint az erre szánt, évi 5 milliárd forintos keret eddig sem volt elegendő, azt azonban most, a rezsiköltségek drasztikus változása miatt jelentősen meg kellene emelni, hiszen növekedni fog azoknak a háztartásoknak a száma, akik kizárólag szilárd tüzeléssel lesznek képesek fűteni. Emellett biztosítani kell szerintük, hogy a rászoruló lakosaikon segíteni kívánó önkormányzatok elől a piaci szereplők ne vásárolhassák fel a tűzifát.

 

A szervezet szerint, ha a kormány nem tesz semmit az ügyben, akkor rövidesen katasztrofális állapotok léphetnek fel.

 

„Ha erről a kormány nem gondoskodik, legrosszabb esetben előállhat az a helyzet, hogy egy-egy településen télen nem lesz miből szociális tüzelőt osztani. Tűzifa hiányában pedig, az egyéni problémákon túl – például egy hideg, nem megfelelően fűtött házban sokkal gyakoribbak a megbetegedések, ami az egészségügynek is plusz terhet jelent – borítékolható, hogy a már eddig is aggasztó mértékű légszennyezés mértéke is ugrásszerűen meg fog nőni a rossz minőségű tüzelők és a szintetikus anyagok (hulladékok, lomok, textilek) kényszerű égetése miatt”

 

– írják a közleményükben.

 

A szervezet mindehhez viszont hozzáteszi, hogy az is fontos lenne, hogy 

 

„a tűzifahiány és az áremelkedés miatti kapkodás ne eredményezzen visszafordíthatatlan környezeti károkat. Például nem szabad újból belefogni a barnakőszén és a lignit kitermelésébe, hogy ezeket szennyező és egészségtelen lakossági tüzelőként árusítsák, vagy »ész nélkül« kivágni minden fát.”

 

Mint írják a kormány tegnapi csütörtöki döntése alapján azonban úgy tűnik, hogy az erdőgazdálkodás területén gyakorlatilag felfüggesztik a fenntarthatósági szempontokat, ami szintén komoly veszélyeket rejt magában, amire már a WWF is felhívta a figyelmet. A Habitat for Humanity Magyarország teljes közleményét itt lehet elolvasni.

 

Szeged már lépett

 

Ehhez kapcsolódik, hogy Szegeden a múlt héten jelentette be a polgármesteri hivatal, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték megrendezése helyett idén tűzifára költenek a rászorulóknak. Az önkormányzat akkor így indokolta a döntését:

 

„A kisvállalkozókat sújtó év közbeni adóemelés, a lakossági gáz- és áramáremelés több tízezer szegedi polgár és család életét keseríti meg. Az egekbe szökő infláció miatt egyre több ember megélhetése kerül veszélybe. Mindezt tetézi a soha nem látott hőhullám és szárazság, amelynek eredményeként környékünkön is több tűzeset történt az elmúlt hetekben. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata ezért úgy döntött, az idei tűzijátékot lemondja, annak forrásait pedig a rászorulók megsegítésére fordítja. Több száz szegedi családot tudunk így segíteni tűzifával”

 

– írta az önkormányzat a közleményében.