Mindig meg kell őrizni a víg kedélyt – ez a hosszú élet titka a 90 éves Kiss Zoltánné Irénke szerint

Szegedi Tükör

2022. november 27. 11:50

Mindig meg kell őrizni a víg kedélyt
– ez a hosszú élet titka a 90 éves Kiss Zoltánné Irénke
szerint

Kiss Zoltánné Irénke 1932. november 1-jén született egy nagy család tizenkettedik gyermekeként. Édesanyját korán elvesztette. Édesapja nevelte, aki uradalmi cseléd volt. Mellette volt egy kis földje, melyen gazdálkodott. Testvérei az ország különböző részeire kerültek, egyesek eltűntek, mások a háborús időszakban szakadtak el a szülői háztól. Utolsó gyermekként édesapjával élt annak haláláig.

 

Évekig kereste a testvéreit. Elmúlt tizenhat éves, amikor Budapestre költözött, ahol előbb humanitárius munkát végzett (adományokat csomagolt), majd ápolóként dolgozott a Honvédkórházban. Szabadidejében szívesen varrogatott, az jelentette neki a kikapcsolódást.

 

Budapesten ismerte meg férjét, Zoltánt, és 1955 júniusában fiúgyermekük született. 1956-ban Szegedre költözött a férjével és gyermekével. Kihasználva a szenvedélye általi tudását, a ruhagyárban helyezkedett el varrónőként. Majd az egészségügyben szerzett tapasztalatát ötvözte a varrással, és egy segítő, jó szomszéddal megtalálta a neki legmegfelelőbb munkát: a szegedi gyógyászati segédeszközök gyárában dolgozott kötszerészként nyugdíjazásáig. Szerette a munkáját és a munkahelyét is.

 

A 90 éves Kiss Zoltánné Irénke sok sérült és fogyatékos ember életminőségén tudott segíteni, ami boldogsággal töltötte el (fotók: Szabó Luca)

 

1975-ben elvesztette férjét, negyvenhárom évesen özvegy lett, de sosem maradt magára. 1976-ban megszületett az első unokája, majd 1980-ban a második is. Nyugdíjazása után idejének nagy részét a gyermeke családja körében élte, ahol már három dédunokája is született. A koronavírus-járvány őt is a négy fal közé kényszerítette. Azóta inkább családja látogatja és segíti. Bár a hétköznapokban jól ellátja magát, ha segítség kell, mindig számíthat a fiára, a menyére és az unokáira. Soha nincs egyedül. Szerinte a hosszú élet titka, hogy mindig meg kell őrizni a víg kedélyt, az optimista életszemléletet és a hitet.

 

Az önkormányzat nevében a humán közszolgáltatási iroda munkatársa, Farkas Katalin köszöntötte Irénke nénit.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind