Mindhalálig foci? – Szántó György olvasói levele

Szeged.hu

2022. szeptember 12. 14:55

Mindhalálig foci? – Szántó György
olvasói levele

Néztem szombaton a 18,30-kor kezdődő Cadiz–Barcelona focimeccset a Spíler 2 sportcsatornán. Bevallom, hogy rossz magyarként a hazai focimeccseket (mint a Felcsúti Puskásakadémia–Mezőkövesd Zsóri „örökrangadót”) messze elkerülöm, csak a költségeit fizetem, mint adózó magyar állampolgár, legfeljebb a Fradi és Székesfehérvár (a mostani neveit nem tudom, még a Videoton ragadt meg az agyamban) nemzetközi kupameccseit nézem. Bár mostanában az M4 mellett minden más sportcsatornát is éberen kell figyelnem, nehogy belebotoljak az unalomig és a legváratlanabb időpontokban bejátszott „1 perc...” agymosásokba.

 

Nos, visszatérve a Cadiz–Barcelonához: a meccset a játékvezető a 81. percben 2–0-ás Barça-vezetésnél megszakította, mint kiderült, a lelátón egy néző rosszul lett. A játék leállt, a spanyol tv időnként mutatta a nézők egy-egy csoportját (nem azt, ahol a rosszullét történt), a játékosokat, ismételték a gólokat. Tanulságos volt nézni a játékosok reakcióit:

  • a cadizi kapus defiblátorral rohant a pálya szélére, és kidobta oda a nézők közé, ahol lehetett a rosszullét,
  • a Barça uruguayi bekkje imádkozott,
  • a játékosok megrendülten néztek arra, ahol az események történtek, beszélgettek, nem vitatkoztak,

mindkét csapat orvosa rohant oda, ahol a rosszullét történt.

 

A szpíker időnként mondott annyit, amennyi plusz információ eljutott hozzá, és egyszer azt is kimondta, hogy „fölösleges itt minden beszéd”. Nem hisztériázott, mint „kiváló” magyar kollégája, amikor az Európa-bajnokságon a dán Eriksen életért küzdöttek a pályán, hogy bezzeg mi, magyarok ezt milyen gyorsan lerendeztük volna.

 

Farkas szpíker! Kulturáltságból, emberségből jeles!

 

Volt néhány idétlen néző, aki amint meglátta magát az óriási kivetítőn, integetni próbált, de ezek tényleg csak néhányan voltak, a többi abba gondolt bele: velem is történhetne ilyesmi. Az addig gyakran reklamáló Xavi is csendben ült a helyén és várt... Majd amikor a játékvezető úgy döntött, a játékosok, edzők, szakvezetők csendben bevonultak az öltözőbe.

 

A hírportálokon később olvastam, hogy a meccset egy óra szünet után folytatták, a hátralevő időben a Barça még rúgott két gólt... Aztán hazamentek a legények és leányok.

 

Történt mindez egy spanyol élcsapat és egy másodosztályból frissen feljutott csapat mérkőzésén, és annak kulturált közvetítésén.

 

Mindhalálig foci?

  • Amíg itthon az „önkéntes” szponzorok beledöglenek, amíg a látványstadionokba ölik a költségvetési milliárdokat (ja, persze a „visszaosztás” nagy úr!),
  • amíg 30 ezer 14 év alatti gyerek az ellenfél letérdepelő játékosait kifütyüli, amíg minden nevesincs külföldi légiós (nem „migráncs!”), és a labdába két egyeneset rúgni képtelen játékosok milliókat keresnek havonta;
  • amíg a Bajnokok Ligája selejtezőjében játszó Fradiban 3 (három!) magyar (Dibusz, Vécsei és Botka) lép pályára, és kap ki attól az azeri csapattól, amelynek „összértéke” a magyar bajnok „összértékének” tíz százalékát sem éri el,
  • amíg az 1800 lelkes Felcsúton 3 ezres csodastadion épül a Nagyságos Úr kertjének a végébe,

nos, addig hajrá, mindhalálig foci!

 

A kérdés csak az, hogy ki hal ebbe bele?

 

Egyet tudok: nem a NER-elit!

 

Szántó György