Mindent megtesz a külügy, hogy ne kelljen nyilvánosságra hozni a kínai lélegeztetőgép-biznisz dokumentumait

Miután a Momentum első és másodfokon is pert nyert, Szijjártóék a Kúriához fordultak. A cél minden bizonnyal az időhúzás.
Kékes Viktória

2023. január 31. 08:00

Mindent megtesz a külügy, hogy ne kelljen nyilvánosságra hozni a kínai lélegeztetőgép-biznisz dokumentumait

2020-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium 300 milliárd forintot meghaladó összeget fordított több mint 16 ezer kínai lélegeztetőgép megvásárlására. A kormány a piaci árnál jóval drágábban és a szükséges mennyiséget sokszorosan meghaladó számban szerezte be ezeket a gépeket, amelyek ráadásul rossz minőségűek, gyakorlatilag használhatatlanok voltak. Nagy részük soha nem került be a kórházakba, 13 ezer darabot raktárban parkoltatják azóta is. Ennek díja havi 15 millió forint. A külügynek a gépeket eladó cég 20 milliárd forint profitot realizált az üzleten, majd úgy döntött a tulajdonos, hogy végelszámolással megszünteti a hatalmasat kaszáló társaságot.

 

A Momentum beperelte a külügyminisztériumot a lélegeztetőgép-biznisz dokumentumaiért. Hiába nyertek azonban első és másodfokon is, a Szijjártó Péter vezett tárca továbbra sem hajlandó kiadni azokat. 

 

Tompos Márton, a párt frakcióvezető-helyettese a hvg.hu-nak azt mondta, a KKM a kezdetektől fogva időhúzásra játszik: bár a jogerős ítélet szeptember végén született, és a fellebbezés határideje elvileg 30 nap, a tárca mégis képes volt mostanáig nyújtani ezt az ablakot. Az ellenzéki képviselő szerint ezt az értesítő utolsó pillanatban való átvételével érték el.