Mindenki fotózik, de nem mindenki készít képeket – megnyílt az Őszi Kulturális Fesztivál az egyetemen

Szinte hihetetlen, hogy Szegeden ez a huszonhatodik Őszi Kulturális Fesztivál – mondta az esemény ünnepélyes megnyitóján Zakar Péter rektorhelyettes az egyetem Dugonics téri rektori hivatalában, ahol útjára indították a november 17-éig tartó programsorozatot. A kiállításmegnyitót ezúttal is pazar fényfestés követte.
Bod Péter

2022. október 03. 22:27

Mindenki fotózik, de nem mindenki
készít képeket – megnyílt az Őszi Kulturális Fesztivál az
egyetemen

– Sokat elárul az egyetemről és a magyar kultúráról egy olyan fesztivál, amilyen a most kezdődő – mondta ünnepi beszédében Zakar Péter. Ehhez hozzátette: az egyetem nem zárt világ, mert a tudáson túl a kultúrát is kínálja és közvetíti.

 

– Az ember jobbik énje nyitott a kultúrára – mondta végül Zakar, de arról is beszélt, szerencsétlen dolog, hogy ezt a megnyitót ugyanúgy neki kellett megtartania, mint a Sajtófotók a Szegedi Tudományegyetemről című kiállítás megnyitót. A kiadott programfüzetben az szerepelt, a fesztiválmegnyitót Fendler Judit, az egyetem kancellárja tartja, de ő hiányzott az eseményről.

 

Képek az aula falain

A mobiltelefonok korában mindenki fotózik, az már más kérdés, hogy ezeket a képeket hányan nézik meg. Ahogyan az is, hogy ezek a képek elgondolkoztatnak-e.

 

 

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának (NKI) három munkatársa, Bobkó Anna, Sahin-Tóth István és Molnár Dóra fotóit mutatták be a rektori hivatal földszintjén egészen pazar környezetben.

 

A kiállítás nem túl eredeti, mégis pontos címe jól fedi a látottakat: a szegedi egyetem életéről készített képek sorjáznak a falakon, és mivel tizenkét karon és egészen széles spektrumon folyik az oktatás és a kutatómunka, ezért témahiányra aligha panaszkodtak a kort, a helyet és az eseményeket egyszerre dokumentáló fotósok.

 

 

Zakar Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a fotókiállítás nem kizárólag az egyetemről szól, hanem a fényképek készítőiről is. A megnyitón elhangzott, hogy a kiállítók közül Sahin-Tóth István igazoltan hiányzik, éppen az Egyesült Államokban fotózik.

 

Fénybe festett rektori hivatal

Az Őszi Kulturális Fesztivál megnyitóján közreműködött, nem is akárhogyan két zenész, Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammel, akik fél órával a megnyitó után koncertet adtak a Dugonics téren.

 

A fesztivál megnyitójának legnagyobb attrakciója a 19.30-kor elkezdődött fényfestés volt, amelynek hátterét a rektori hivatal falai szolgáltatták, úgy ahogyan az elmúlt években ezt megszokhattuk.

 

 

A kulturális fesztivál valójában már múlt héten csütörtökön megkezdődött, és nem ér véget egészen november harmadik hetéig.