Mindenben engedett Orbán Brüsszelnek, de még így is befagyasztottak 6,3 milliárd eurónyi uniós támogatást

Végre valamiben elsők vagyunk, bár ez feltehetőleg nem kerül óriásplakátokra: Magyarország az első uniós tagállam, amelyre pénzügyi szankciót szabnak ki a rendszerszintű korrupció miatt.
Kékes Viktória

2022. december 13. 08:26

Mindenben engedett Orbán Brüsszelnek, de még így is befagyasztottak 6,3 milliárd eurónyi uniós támogatást

Még egy fontos kiegészítés, mielőtt mindenki nagyon örülne:

A helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét elfogadja a Tanács, ami azt jelenti, elhárul a veszélye annak, hogy a nyolcvan százaléknyi részét elbukjuk – ez akkor következett volna be, ha év végéig nem fogadta volna el a Tanács a programot. A gyakorlatban azonban csak azután férünk majd hozzá ehhez, ha előtte a vállalásokat is tartalmazó, összesen 27 féle szuperfeltételt teljesítjük, benne négy kulcsfontosságú igazságügyi reformmal.

 

 

Korábban írtuk:

Hétfő éjjel megegyezés született Brüsszelben. A legfontosabb pontok:

  1. A Tanács elfogadta a magyar helyreállítási tervet, igaz annak folyósítását a már korábban megfogalmazott 27 „szuperfeltétel” teljesítéséhez köti.
  2. A kohéziós alapból viszont befagyasztanak 6,3 milliárd eurónyi támogatást a rendszerszintű korrupciós kockázatok miatt. (Az eredetileg javasolt összeg 7,5 milliárd volt, ebből engedtek a tagállamok 10 százalékot az ezidáig meghozott korrupcióellenes intézkedések miatt.)
  3. Magyarország a pénzért cserébe beleegyezett az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagba,
  4. és beleegyezett a 15 százalékos globális minimumadóba is.

 

Orbán tehát a pénzért cserébe mindenben engedett Brüsszelnek. Igaz, még ez is kevés volt ahhoz, hogy minden forrást csont nélkül megszerezzen: ez az első eset az Európai Unió történetében, hogy egy tagállamot pénzbüntetéssel sújtanak a közösségi költségvetést közvetlenül befolyásoló korrupciós kockázatok miatt. Történelmi pillanat, bár feltehetőleg erről nem készülnek majd kormányzati tájékoztató óriásplakátok.