Minden szegedi nyugdíjas megkapja az önkormányzat tízezer forintos támogatását még az idősek világnapja előtt

Ez lesz a negyedik év, hogy házhoz viszik a postások Szegeden az önkormányzat tízezer forintos támogatását, amit harmincötezer szegedi nyugdíjas már az idősek napja, azaz október 1-je előtt megkap. Szeptember 15-ig pedig a tízezer forintos beiskolázási támogatást igényelhetik a szülők.
Rafai Gábor

2022. szeptember 05. 14:07

Minden szegedi nyugdíjas megkapja az önkormányzat tízezer
forintos támogatását még az idősek világnapja előtt

Napokon belül elkezdik a postások kézbesíteni a Szegeden élő nyugdíjasoknak a döntésről szóló határozatot és az önkormányzat tízezer forintos támogatását. 

 

Közgyűlési döntése alapján idén először nem jár a települési támogatás azoknak, akiknek a nyugdíja meghaladja 330 ezer forintot. Szegeden – a nyugdíjfolyósító adatai alapján – 1500 ilyen időskorú él.

 

– Már átküldtük kézbesítésre a Magyar Postának a listát és a határozatokat 31 ezer 460 szegedi nyugdíjas címével. Napokon belül megkezdik a kézbesítést, és legkésőbb tíz munkanapon belül minden érintett szegedi nyugdíjashoz eljut az önkormányzat támogatása és az erről szóló határozat 

 

– mondta Novkov Veszelinka, az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodájának vezetője. 5900-an bankszámlára kérték a támogatás összegét, nekik a posta csak az erről szóló határozatot kézbesíti, a pénzt ők szerdától találják meg a számlájukon.

 

Akárcsak tavaly, idén is az önkormányzat a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalos lakcímlistája alapján utalja az azon szereplő szegedi nyugdíjasoknak a támogatást. Mivel a lista májusban készült, az eltelt négy hónapban változhatott, bővülhetett.

 

– Akihez nem jutott el a támogatás, de jogosult rá, november 30-ig jelezheti. Természetesen azoknak is jár a támogatás, akik november végéig vonulnak nyugdíjba, de nekik külön kell kérniük az önkormányzattól, hiszen róluk májusban még nem tudhatott információt adni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

 

A valamilyen adminisztratív okból célba nem ért támogatásokat az önkormányzat Széchenyi téri ügyfélszolgálatán jelezhetik az érintettek, és kérhetik annak pótlását november végéig.

 

A települési támogatás feltétele volt az idén is a bejelentett szegedi lakcím mellett az életvitelszerű itt tartózkodás is.

 

Idén először a rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülőket is támogatja Szeged, de nekik kérni a kell a tízezer forintot!

A szegedi közgyűlés döntése értelmében a mintegy 4500 rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülő szegedi is megkapja Szeged tízezer forintos támogatását, de nekik kérelmet kell benyújtaniuk az önkormányzathoz.

 

– Erre azért van szükség, mert a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság adatvédelmi okokra hivatkozva nem adta ki az ellátásban részesülők listáját, így nem tudhatjuk pontosan, kik jogosultak a támogatásra, és milyen címen lehet értesíteni őket – mondta az irodavezető.

 

Az önkormányzat a saját rendszerében eddig 500 főt tudott azonosítani, nekik már kipostázták a szükséges nyomtatványokat. 

 

A többi szegedi rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülőt is arra kérik, jelentkezzen a városháza ügyfélszolgálatán (Széchenyi tér 11.) személyesen, vagy elektronikus úton adja be az igénylést legkésőbb november 30-ig.

 

Szeptember 15-ig még lehet igényelni a beiskolázási támogatást

A szegedi szülők idén is igényelhetik általános iskolás gyerekük után az iskolakezdési támogatást, ami most is 10 ezer forint. Az elmúlt évekhez képest annyi változott az eljárásban, hogy a szülőknek nyilatkozniuk kell: a családban az egy főre jutó kereset meghaladja-e a nettó 330 ezer forintot. Ha nem, akkor minden igénylő automatikusan megkapja a támogatást.

 

Tavaly az iskolakezdési támogatást 6993 szegedi család vette igénybe 9230 gyerek után.

 

Az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodáján megtudtuk, idén eddig a támogatásra jogosult mintegy 7 ezer 400 családból hatezer család adott be kérelmet 7980 iskoláskorú gyerek után.

 

– Tavaly ilyenkor már több mint 6800 kérelem érkezett be. Így az idén még több százat várunk. Tíz napja van még szeptember 15-ig a szegedi szülőknek, hogy igényeljék ezt a támogatást – mondta el Novkov Veszelinka. 

 

Elsősorban online, Szeged honlapján, az ügyfélkapun keresztül igényelhető az iskolakezdési támogatás.

 

Az űrlapot innen lehet letölteni.

 

Az igénylések többsége az elmúlt két évben online történt, és idén is arra kérik a családokat, hogy aki csak teheti, részesítse előnyben az internetes megoldást.

 

Gondoltak azokra is, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, kérhetnek igénylőlapot a polgármesteri hivatal Humán Közszolgáltatási Irodáján szeptember 15-ig.

 

(Nyitóképünk illusztráció, fotó: Iványi Aurél)

Címlapon

mutasd mind