Minden ötödik fideszes szavazó kilépne az Európai Unióból

Országos reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a Publicus Intézet a magyar választók és az Európai Unió viszonyával kapcsolatban. A vizsgálatot Ujhelyi István európai parlamenti képviselő rendelte meg és az EP szociáldemokrata frakciója (S&D) finanszírozta. A kutatásból az derült ki, hogy minden ötödik kormánypárti szavazó kilépne az unióból, és a többség nagyon is tisztában van azzal, hogy a korrupció miatt nem érkeznek meg hazánkba az uniós támogatások.
Kékes Viktória

2022. március 22. 09:33

Minden ötödik fideszes szavazó kilépne az Európai Unióból

A Facebookon, online sajtótájékoztató keretében ismertette Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, és Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója azt a 2000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatást, amely a magyar választók és az Európai Unió kapcsolatát mérte fel. A kutatásból az derült ki, a magyar választók elsöprő többsége (86 százalék) szavazna most is igennel hazánk uniós tagságára, a kormánypárti szavazók közül viszont minden ötödik a kilépésre voksolna, ha erről írnának ki népszavazást. 

 

Forrás: publicus.hu

 

Pulai András szerint ez egyáltalán nem meglepő, a folyamat szerinte már legalább három-négy évvel ezelőtt elkezdődött, amikor a kormány „felcsavarta” az EU-ellenes retorikát. A kutató szerint aggasztó, hogy egyre többen vannak a kormánypártiak táborában, akik ellenzik az uniós tagságot, ugyanakkor – tette hozzá - az mégis jelent valamiféle féket, hogy azok egyelőre még kevesebben vannak, akik a már meglévő EU-tagságunkat mondanák fel, mint azok, akik „csak” a belépésünk ellen voksolnának. Pulai kiemelte, hogy a kormány EU-ellenes retorikájára láthatóan leginkább a Fidesz-bázis erre nyitott része rezonál megfelelően, az ellenzéki oldalon azonban teljesen hatástalan: mára a Jobbik egykor EU-szkeptikus szavazói is az EU-párti egységet erősítik az ellenzéki oldalon. 

 

Ujhelyi István azt a kutatási eredményt emelte ki, amely szerint a megkérdezettek 48 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az Unióból. A szocialista EP-képviselő magyarázatként hozzátette: Orbánt eddig a pénz tartotta az Unióban, de miután a források a kormányzati korrupció miatt befagytak, ezért ez a kötőszál a választók által is érzékelhetően megszűnhet.

 

Forrás: publicus.hu

 

Az átfogó kutatás azt is megállapította, hogy a magyarok számára a béke és az együttműködés a legfontosabb európai érték (ami a háború kirobbanása óta nyilván csak erősödött), de fontos értéknek tartják a jogállamiságot is, amelyet minden második megkérdezett veszélyben is érez Magyarországon. Sokatmondó adatsor, hogy míg az ellenzékiek táborában a jogállamiság fontossága rendre 90 százalék körüli, addig a kormánypárti szavazók körében ez csak 66 százalékot ért el, vagyis – a kormányzati narratívának megfelelően - a Fidesz támogatóinak kevésbé fontosak a jogállami értékek. Pulai András az adatok értékelése során ugyanakkor arra is rámutatott, hogy amikor a veszélyben lévő európai értékekre kérdeztek rá, akkor a Fidesz szavazóinak 27 százaléka is megjelölte a jogállamiságot, ami azt jelenti: még az állami propaganda ellenére is a kormánypárti tábor negyede ugyancsak érez problémát a magyarországi jogállamiságot illetően.

 

Forrás: publicus.hu

 

A kutatás készítői a magyar választóközösség „jó immunrendszerének jelzéseként” értékelték, hogy a megkérdezettek érdemi többsége (62 százalék) hamisnak tartja azt az állítást, miszerint a „nemváltoztató műtéteket propagáló LMBTQ-aktivisták” elleni magyar fellépés miatt tartja vissza Brüsszel az uniós forrásokat, ezzel szemben a válaszadók több mint kétharmada azt állítja: a pénzek befagyasztásának oka az állami szintű korrupció. 

 

Forrás: publicus.hu

 

Ujhelyi fontos adatként emelte ki, hogy a megkérdezettek 65 százaléka szerint azok az EP-képviselők, akik a jogállami problémák miatt támogatják a hazánknak járó források esetleges visszatartását, valójában a „hazájuk érdekében cselekszenek a korrupt kormánnyal szemben”. Pulai András rámutatott, hogy ebben a kérdésben még a fideszes szavazók 15 százaléka is egyetértett és ezzel indirekt módon korruptnak nevezte a jelenlegi kormányt.

 

A kutatás részletes adatai itt érhetőek el.