Minden környékbeli országban megugrott a fertőzöttek száma

Egyre több a megbetegedést regisztrálnak a környékbeli országokban, van ahol rekordot döntött a számuk. Csehországban újra szükségállapot van, de szinte minden országban szigorításokat vezettek be.

2020. október 05. 19:51

Minden környékbeli országban megugrott a fertőzöttek száma

Júniushoz képest csaknem megötszöröződött a betegek száma Ukrajnában

Jelenleg 16 745 beteget ápolnak kórházban Covid-19-betegséggel, míg június közepén mintegy 3 és fél ezren voltak. Az elmúlt napon 475 embert szállítottak kórházba.

Makszim Sztepanov szerint napról napra nő a kórházban ápoltak száma. A kórházi ágyak leterheltsége bizonyítottan vagy gyaníthatóan koronavírussal fertőzöttek által 55,3 százalékos.

Az elmúlt 24 órában 3774 új fertőzöttet regisztráltak, számuk a járvány kezdete óta ezzel 230 236-ra nőtt. Hat nap óta most első ízben regisztráltak négyezernél kevesebb fertőzéses esetet.

A koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe egy nap alatt 33 beteg halt bele, és ezzel számuk 4430-ra nőtt.

Romániában már több mint nyolcezer fertőzöttet ápolnak kórházban

Az utóbbi 24 órában 1591 embernél mutatták ki a koronavírust, ami elmarad ugyan az utóbbi két hét átlagától, de csak azért, mert a hétfői napokon mindig a vasárnap elvégzett, a szokásosnál (22-24 ezer) jóval kevesebb tesztet értékelnek ki. Mivel a hétfői jelentésben szereplő új fertőzötteket alig 6500 személy tesztelése nyomán diagnosztizálták, egy hét után ismét rekordot döntött és meghaladta a 24 százalékot a pozitív tesztek aránya.

Hétfőn újabb 45, a koronavírus szövődményeinek tulajdonított halálesetet jelentettek. Romániában vasárnap haladta meg az ötezret a járvány halálos áldozatainak száma.

A fertőzés terjedésének utóbbi három hétben bekövetkezett újabb gyorsulása nyomán egyre aggasztóbb a helyzet a kórházakban.

Eddig 137 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 24 ezer jelenleg is fertőző.

Csaknem 11 ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma Oroszországban

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 10 888-cal 1 225 889-re emelkedett az országban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Ez a legnagyobb szám május 12. óta. A terjedés üteme 0,9 százalékos, az új esetek 26,3 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 418 107), India (6 623 815) és Brazília (4 915 289) után.

Az aktív esetek száma 7590-nel 222 090-ra nőtt. A halálos áldozatoké 117-tel 21 475-re, a felépülteké pedig 3181-gyel 982 327-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 48 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 358 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 230 120 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A moszkvai vállalatok hétfőtől az alkalmazottjaik legkevesebb 30 százalékát kötelesek távmunkára átirányítani, az iskolákban pedig kéthetes tanítási szünet kezdődött.

Észak-Macedónia szigorított a korlátozásokon

Mivel három nap alatt több mint hatszáz fertőzöttet regisztráltak Észak-Macedóniában, a kormány szigorított a korlátozásokon, betiltotta a fellépéseket a vendéglátóhelyeken és korlátozta a vendégek számát is.

A diszkók és klubok működését tavasszal tiltották be, és azóta sem engedélyezték, míg az éttermek nyár óta újra üzemelhetnek, és fellépéseket is szervezhettek eddig. Az észak-macedón kormány vasárnap esti döntése értelmében sem énekesek, sem DJ-k nem léphetnek fel a jövőben egyik vendéglátóhelyen sem, és egy asztalnál az eddig megengedett tizenkettő helyett már csak négyen ülhetnek.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - vasárnapról hétfőre 567-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizeneggyel a halálos áldozatok száma.

Hétfőre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 59-cel 33 901-re, Koszovóban 56-tal 15 814-re, Észak-Macedóniában 191-gyel 18 806-ra, Montenegróban 193-mal 11 554-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 68-cal 28 302-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 754-re, Észak-Macedóniában hárommal 756-ra, Bosznia-Hercegovinában kettővel 885-re, Montenegróban pedig öttel 179-re emelkedett a halottak száma. Koszovóban az utóbbi napon nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, így a halottak száma 630 maradt.

Újra szükségállapot van Csehországban

Csehországban éjfélkor hétfőre virradóra újra életbe lépett a szükségállapot, amelyet a kormány hirdetett ki harminc napra, hogy jogi alapot teremtsen a koronavírus-járvány elleni gyorsabb és hatékonyabb fellépésre.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az intézkedés legfőbb célja, hogy megfékezze a járvány terjedését, a fertőzöttek számának emelkedését.

Az elmúlt héten az új igazolt fertőzések növekedésének napi száma már meghaladta a 3500-at, és naponta több mint tíz beteg halt meg a koronavírus következtében. A tárca honlapján megjelent kimutatásból kitűnik, hogy jelenleg 37 570 az igazolt fertőzések száma, a kórházakban 1200 személyt kezelnek. Az áldozatok száma vasárnap 11-el 727-re nőtt.

Éjfélkor életbe lépett több új óvintézkedés is, amely egyelőre két hétig lesz érvényben. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. A sajtó szerint ez az ország mintegy felét érinti.

Zárt termekben legfeljebb tíz személy vehet részt egy rendezvényen, míg a nyitott területeken legfeljebb húsz. Korlátozzák az istentiszteleteken való résztvevők számát is, és mindenütt tilos a közös éneklés. A vendéglőket este tízkor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember lehet. A sportrendezvényeket nézők nélkül kell megtartani.

Már szeptember elejétől kötelező a szájmaszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön, kórházakban és a zárt termekben, és maszkot kell viselni az általános iskolák felső tagozatos (6-9. osztály) tanulóinak is.