Minden hatalmat a NER-nek! – Szántó György olvasói levele

Szeged.hu

2022. február 13. 10:39

Minden hatalmat a NER-nek! – Szántó
György olvasói levele

Amikor V. I. Uljanov (mozgalmi nevén: Lenin) hazatért 1917 áprilisában Oroszországba, kiadta a jelszót:

 

Minden hatalmat a szovjeteknek!

 

Az egykori orosz bolsevik párt leghűbb követője ma Európában a Fidesz, amely a 2010-es „fülkeforradalom” után kiadta a jelszót:

 

Minden hatalmat a NER-nek!

 

Nemcsak kiadta – hanem a totális lenini gyakorlatnak megfelelően – meg is valósította.

 

Én most nem a parlament törvénygyárrá alakításáról, az államapparátus leigázásáról, az igazságszolgáltatás bedarálásáról, az államfői tisztség lenullázásáról és már-már nevetségessé tevéséről, a híradás közszolgálati jellegének megszüntetéséről, és hasonló bűnökről írnék, hanem a civil szervezetek elleni egyik merényletről a sok közül.

 

A korábbi szocialista–liberális kormányzat és parlamenti többség egyik maradandó alkotása volt a Nemzeti Civil Alap (NCA) létrehozása. Az NCA alapötletét az adta, hogy az 1996. óta felajánlható úgynevezett 1%-okból még öt év után is az adományozható összeg több mint fele az adózók rendelkezése híján bennragadt az állami költségvetés feneketlen bugyrában. Ezért 2002-ben néhány innovatív civil és a fogékony kormányzat közös ötleteként megfogalmazták egy olyan mechanizmus ötletét, amely révén ez a bennragadt összeg pályázati úton kerüljön el az arra érdemes civil szervezetekhez, méghozzá civilek által hozott döntések alapján. Ez volt a NCA-törvény alapötlete, amely aztán úgy módosult, hogy ne a bennragadt összeg, hanem a felajánlott 1%-kokkal azonos nagyságrendű összeg képezze a vetítési alapot, ezzel is ösztönözve az adózókat, hogy az 1%-ok minél nagyobb részét ajánlják fel, mert akkor az új mechanizmus által szétosztható összeg is nagyobb lesz. A 2003. évi L. törvény kialakította a civil képviselet módját is: mind a NCA Tanácsát, mind a szakmai és regionális kollégiumokat a civil elektori üléseken választott civilek alkossák döntő többségben, és így kerüljön pályázatok alapján szétosztásra a pénzalap. A döntő többség konkrétan azt jelentette, hogy a tizenöt tagú elvi irányító Tanácsban hat miniszteri delegált, a konkrét pénzosztást végző 9–11 tagú kollégiumokban egy miniszteri delegált volt. A Tanács elnöke csak választott civil lehetett, úgynevezett „miniszteri keret” nem volt. A miniszter mindenkor tudomásul vette és megerősítette a civil választások eredményét. Jellemző, hogy a Dél-Alföldi Regionális Kollégiumban folyamatosan meghatározó tag volt a szociál–liberáris elhajlással nem vádolható szegedi Bakai Csaba. Nem ő volt az egyetlen megválasztott civil a testületekben, aki nem a kormányzati ideológia-politikai felfogás híve volt, de élvezte a civilek bizalmát, amely szent és sérthetetlen volt.

 

A fülkeforradalom után hatalomra került keresztény–jobboldali kormányzat és parlamenti kétharmad időszakában ilyen „hiba” nem fordulhat elő. Az alapötletet megtartva rögtön átnevezték a szervezet Nemzeti Együttműködési Alappá (NEA), ezzel is jelezve, hogy ez is része a NER-nek. Úgyis alakították át: a kilenctagú Tanácsban és a kollégiumokban is három-három civil választott asszisztál, a kétharmadot a kormányzat nevezi ki. A Tanács elnökévé a miniszter két cikluson át azt a „független civil” Csizmadia Lászlót nevezte ki, aki a CÖF-CÖKA nevében szervezi a béke(?)meneteket, vagy éppen Brüsszelben hergel közpénzen kirepültetett „civileket” az Európai Unió ellen – a CÖKA egyébként azt jelenti, hogy Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány. A közhasznú minősítés egyik törvényi kritériuma a pártpolitikai tevékenység tilalma, amit a CÖKA nagyívben csúfol meg. Ez sem Csizmadia Lászlót, sem elvbarátait nem zavarja, de nem zavarja a törvényességi felügyeletet gyakorló ügyészséget sem, míg más civil szervezetektől ezt a minősítést gondolkodás nélkül veszi el, van erre példa bőven a megyében is. Most éppen Kondra Laura a Tanács elnöke, aki egyidejűleg a Magyar Államkincstár elnökhelyettese. Vagyis igazi független civil. De a CÖF-CÖKA sem panaszkodhat: Heizler Norbert László, a CÖF-CÖKA országos koordinátora a Közösségi Környezet Kollégiumának elnöke, aki igazi függetlenként osztogatja milliókat a saját elvbarátainak. Az idén 11 milliárd forintos NEA tíz százaléka, vagyis több mint egymilliárd forint a miniszteri keret, amit a Kásler miniszter úr kénye-kedve szerint szórhat szét az övéi között pályázatok nélkül. Itt aztán nem rúghatnak labdába olyan Soros-bérenc szervezetek, mint például a MASZK Egyesület vagy a Szegedért Alapítvány.

 

Ez csak egyik formája a valódi civilek kivéreztetésének. Emlékezhetnek rá, amikor a Norvég Civil Alap magyarországi koordinátor szervezetének, az Ökotárs Alapítvány igazgatóját, Móra Veronikát rendőrök hada vitte el. Az már kevésbé volt médiahír, hogy minden ellene felhozott vád igaztalannak bizonyult, és Móra Veronika ma is az Ökotárs Alapítvány igazgatója, csak durván meghurcolták, mert nem a NER embere. Bosszút is álltak: inkább lemondott a kormány a Norvég Alap tíz százalékát képező Norvég Civil Alapról, ha már nem ők nevezhetik ki a pénzosztás koordinátorát. Pedig olyan jól meg tudnák koordinálni azt a 4,7 milliárd forintot is, mint a többi közel 50 milliárd forintot. A NER-nek semmi nem elég! Degeszre tömik magukat, gondolnak a jövőre is...

 

Szépen megfogadták Vlagyimir Iljics Lenin jelszavát: Minden hatalmat – és pénzt! – a NER-nek!

 

Szántó György