Minden, amit tudni kell az oltási hétről

Hiába érte el a beoltottak száma a 6 milliót, a koronavírus járvány negyedik hulláma elérte Magyarországot is. A megbetegedések, a halálozások és a lélegeztetőgépre kerülők száma folyamatosan emelkedik. Az átoltottság növelése érdekében a kormány november 22. és 28. között oltási hetet hirdetett, amikor bárki, időpontegyeztetés nélkül beoltathatja magát.
Vass Imre

2021. november 19. 18:43

Minden, amit tudni kell az oltási
hétről

November 4-én jelentette be a kormány, hogy az ellenzék és több szakember által már korábban javasolt módon, regisztráció nélkül lehet oltásra jelentkezni.

 

 

Igaz, ez a lehetőség csak egy hétig, november 22-étől 28-áig áll fenn. Amikor ezt bejelentették a napi fertőzöttségi adat 5-6000 fő volt. Tizennégy nap alatt ez a szám szinte megduplázódott. Ma meghaladta a 11 ezer 250 főt, ami a járvány kitörése, azaz 2020 márciusa óta mért legmagasabb adat.

 

 

A regisztráció nélküli hét fontosabb tudnivalóiról ma jelent meg tájékoztatás. Az injekciót reggel 7 és este 7 óra között a kórházi oltópontokon, a szakrendelőkben lehet felvenni, ahol megemelt kapacitással dolgoznak majd. Az első, a második, illetve a harmadik oltást is fel lehet venni.

 

Szegeden két helyszínen, a Török utcai Tüdőgondozó Intézetben és a Vasas Szent Péter utcai Rendelőintézetben összesen 18 oltóhely működik majd.

 

Az oltatlanok regisztrációját a helyszínen végzik el. Az oltás beadása az érkezés sorrendjében történik, aki el szeretné kerülni a várakozást, annak azért mégis érdemes előzetesen időpontot foglalni.

 

Az oltásra érkezőknek személyi iratokat, valamint a második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat kell magukkal vinniük. Gyorsítja az ügyintézést, ha otthon kinyomtatják, kitöltik és aláírják a hozzájáruló nyilatkozatot. Erre még azoknak is szüksége van, aki a második vagy a harmadik oltást szeretnék felvenni. Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint négy hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.

 

A oltópontokon ötféle vakcina: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm áll rendelkezésre. Az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában. Ezen a héten a még oltatlan 12–17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, nekik vinniük kell a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot. A fiataloknál javasolják, hogy a szülők kísérjék el őket az oltás helyszínére.