Minden, ami emlék, minden, ami Szeged: közkincs a Szegedi emlékkeresők gyűjteménye

Szegeddel kapcsolatos, jó minőségű, régi családi fotókat várt egy játékban a Szegedi emlékkereső Facebook-oldala – olyan felvételeket, amelyeken jól láthatóak a város korabeli épületei, közterületei és intézményei. A Szegedi Tükör válogatott néhány kevésbé ismert fotóból.
Szabó C. Szilárd

2022. február 27. 17:58

Minden, ami emlék, minden, ami Szeged:
közkincs a Szegedi emlékkeresők gyűjteménye

Az „emlékvadász” közösségi oldalt Farkas Árpád alapította és működteti a mai napig. A város múltjával, történetével foglalkozó, jelenleg több mint tizenkétezer tagot számláló Facebook-csoport mottója: „Ahol szeretünk, ott az otthonunk – az otthon, amit a lábunk elhagyhat, de a szívünk sohasem.”

 

 

– Megmozgatta a játék a csoportunkat. Több mint százhúsz fotó érkezett be a pályázatra, melyen értékes ajándékokat, finom borokat, vásárlási utalványokat és könyveket lehetett nyerni. A régi szegedi képek többsége a Tisza-parton, a Móra parkban és a Széchenyi téren készült. Ez természetes, hiszen napjainkban is ezeken a helyeken szeretnek fényképezkedni az emberek. Ugyanakkor érkezett néhány különleges fotó is, amelyek közül a fuvarra váró hordár és az a hentesbolt a kedvencem, ami egykoron a Széchenyi téren működött – mondta Farkas Árpád.

 

Megtudtuk: többezres fotógyűjteménye van a Szegedi emlékkeresőnek. A képeket Farkas Árpád digitalizálja és tárolja, mert ez a gyűjtemény – ahogy fogalmazott – közkincs, Szeged város kincse.

 

Egykoron sportpálya volt a Cserepes sori piac helyén, ahol játékos versenyeket is rendeztek az iskolák. Nyitóképünk az 1960-as években készült