Mindegyik gyerek fizikusnak születik, csak leszoktatják róla – állította Szabó Gábor, az ELI vezetője a látogatói tér avatásán

Talán éppen ezért hívták életre a szegedi lézerközpontban, az ELI-ben azt az interaktív látogatói teret, ahova várják a fizika csodái iránt érdeklődőket. Ezekből pedig nincs hiány.
Bod Péter

2021. november 13. 18:27

Mindegyik gyerek fizikusnak születik,
csak leszoktatják róla – állította Szabó Gábor, az ELI
vezetője a látogatói tér avatásán

Ünnepélyes körülmények között nyitották meg a szegedi lézerkutatóban (ELI ALPS) az elsősorban a diákoknak, de nem kizárólag nekik szánt interaktív látogatói teret, amelynek azt a szerepet is szánják, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt.

 

Az esemény rangját jól jelzi, hogy az új látványosságot Szabó Gábor, korábbi egyetemi rektor, jelenlegi egyetemi kuratóriumi elnök, fizikus professzor, az ELI ügyvezetője mellett a francia Nobel-díjas fizikus Gérard Mourou, a párizsi École Polytechnique professzora nyitotta meg.

 

Az eseményen jelen volt Rovó László rektor, Fendler Judit kancellár, az egyetem fizikával foglalkozó oktatói, a város fizika tanárai és diákok sokasága is. Az eseményre nem jött el Palkovics László miniszter, Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, noha eredetileg jelezte részvételét.

 

Mindketten tudós nagyívű beszédet tartott. Elsőként Szabó Gábor méltatta francia professzortársa érdemeit a szegedi lézerkutató létrejöttében, amelynek elnevezése, az ELI (Extreme Light Infrastructure) is Gérard Mourou-tól származik.

 

A természettudományok oktatása, az ezek iránt érdeklődés felkeltése komoly társadalmi probléma – vágott bele mondanivalójába a ELI ügyvezetője. Noha szerinte: Minden gyerek fizikusnak születik, csak később leszoktatják erről – fogalmazott nem kis derültséget kiváltva.

 

Kísérletek helyett szövegeket és törvényeket oktatnak fizika címén kísérletek helyett, amit tökéletes tévútnak nevezett Szabó Gábor. Szerint a fizikában, ahogyan az életben is, a probléma-megoldóképességre van szükség. Az erre való képességet leginkább a természettől lehet eltanulni – hangzott el.

 

Csányi Vilmos etológust idézte Szabó Gábor, aki szerint ma az emberiség egy történelmi kísérlet részese, amely az ember elhülyítéséről szól. Nagyon sok fajta tudást nem lehet a számítógép mellett ülve elsajátítani. Érzékelni, érezni, tapintani és tapasztalatot ott nem lehet gyűjteni. Valódi tudás ezek nélkül nincs – vélekedett a professzor.

 

Olyan látogatói tereket szerettek volna létrehozni, amelyikbe, ha bemegy egy tizenéves, akkor egy órán át ne akarjon onnan kimenni – fogalmazott Szabó Gábor, aki szerint tudományos utánpótlás nélkül nincs tudomány.

 

A fizika iránti érdeklődést már általános iskolában kell kialakítani, az egyetemen ez már késő. Unikális a szegedi kutatóközpont lézerinfrastruktúrája, de a lézer önmagában nem csinál tudományt. Ahhoz szakemberek kellenek – zárta szavait az ELI vezetője.

 

A fizika rendkívüli szerepet fog betölteni a jövőnkben, egyszerűen azért, mert miután túljutunk a Covid-járványon szembe találjuk magunkat egy ennél sokkal nagyobbal, a klímaváltozással – kezdte beszédét a Szegeden többször kutatásokat végző Nobel-díjas francia fizikaprofesszor, Gérard Mourou.

 

A klímaváltozásnál ma nincs nagyobb probléma az emberiségnek – tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy a fő kérdés ma az: hogyan leszünk képesek biztonságos módon megfelelő mennyiségű energiát előállítani 10 milliárd embernek.

 

Úgy vélte ezt a kihívást a fizika fogja megoldani, mert meglátása szerint a szélturbinák és a napkollektorok önmagukban nem képesek az energiatermelés kérdését megoldani. Ehhez továbbra is szükséges lesz a nukleáris energiára – állította a Nobel-díjas tudós.

 

Igaz, olyan nukleáris energiára lenne szükség, amely után nem marad sugárzó anyag, atomszemét – érzékeltette, milyen irányba folyik ma a kutatás. Éjjelente az tart ébren, hogy megtaláljam a tiszta energia előállításának módját – mondta el Gérard Mourou.

 

Hozzátette: lehetséges, hogy a rövid impulzusú energia, vagyis a lézer lesz, lehet a megoldás. Az új atomenergia kulcs a lézer lehet – tette hozzá, kiegészítve azzal, hogy Szegeden az ELI-ben is elkezdődtek az ezzel kapcsolatos kutatások.

 

A most átadott interaktív látogatói teret felkereső gyerekekből egyszer fizikusok lehetnek, és akkor majd ők keresik a válaszokat a világot érintő nagy horderejű kérdésekre – zárta szavait a Nobel-díjat tudós, aki ezt követően Szabó Gáborral együtt ünnepélyes megnyitott a látogatói teret.

 

Ide várják a város általános és középiskolásait, de természetesen ennél sokkal tágabb körből is várnak látogatókat az ELI-be. Az nem kifejezés, hogy érdemes oda kimenni.

Tovább olvasom