Mind a négyezerötszáz rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő szegedi megkapja az önkormányzat tízezer forintos támogatását

A hárommilliárd forintos kormányzati elvonás ellenére 2022-ben is tovább bővítette a szegedi önkormányzat szociális ellátórendszerét. Idén először nemcsak a városban élő több mint 32 ezer nyugdíjas, hanem a rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő szegediek is megkapják az önkormányzat tízezer forintos támogatását.
Rafai Gábor

2022. november 22. 15:12

Mind
a négyezerötszáz rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő szegedi megkapja
az önkormányzat tízezer forintos támogatását

Október elsejéig, az Idősek világnapjáig idén is minden érintett szegedi nyugdíjashoz eljutott a támogatás. 

 

Összesen 32 ezer 122 szegedi időskorún tudott így segíteni a város.

 

A közgyűlés döntésének értelmében idén először a városban élő 4500 rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő szegedi is megkaphatta a város tízezer forintos támogatását, de nekik az első alkalommal ezt egyénileg kellett kérni, mert a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság adatvédelmi okokra hivatkozva nem adta ki az ellátásban részesülők listáját.

 

Az érintettek közül 2300 adtak be egyedi kérelmet, ők nyolc napon belül már hozzá is jutottak a támogatás összegéhez.

 

Időközben azonban elhárult az akadály és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság október végén megküldte az önkormányzatnak az ilyen típusú ellátásban részesülő szegediek teljes névsorát. Így a fennmaradó 2200 érintettnek is – akik eddig nem jelezték egyedileg igényeiket – hivatalból megállapítják azt. 

 

Az erről szóló határozatot december közepéig minden érintett megkapja, ezt követően pedig automatikusan megküldik nekik a tízezer fontos támogatást is. 

 

Az idén a 32 ezer 122 nyugdíjas, valamint a 4500 rehabilitációs és rokkantsági ellátásban részesülő szegedit összesen több mint 366 millió forinttal tudta segíteni a város. 

 

Beiskolázási támogatásra pedig több mint 81 millió forint jutott. 

 

Így az önkormányzat a saját forrásból létrehozott egy milliárd 200 milliós szociális keretéből erre a két támogatási formára az idén összesen 447 millió forintot utalt ki a rászoruló szegedieknek.