Mind a 108 szavazókörben Botka László nyerte a polgármester-választást

Szegeden 108 szavazókör van, valamennyiben Botka László polgármester nyerte a választást, volt, ahol hetven százalékkal. Az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei is taroltak, csak néhány helyen nyert a fideszes jelölt.

2019. október 19. 10:36

Mind a 108 szavazókörben Botka László nyerte a polgármester-választást

Szegeden húsz egyéni választókerületben, 108 szavazókörben szavazhattak az ott élők a polgármester-jelöltekre, valamint a képviselőjelöltekre. Tizenkét egyéni választókerületekhez hat szavazókör, hét egyéni választókerülethez hét szavazókör, egyhez pedig nyolc szavazókör tartozik. A szavazókörök számát a választókerületben élő választásra jogosultak száma határozza meg.

Az adatok összegzésénél kiderült, mind a 108 szavazókörben Botka László diadalmaskodott. A szavazókörök 43 százalékában (47 szavazókör) a leadott szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg Botka László. Nyolc szavazókörben – 16, 104, 113, 114, 208, 308, 313, 408 – pedig még a hetven százalékot is meghaladta a rá adott szavazatok száma.

Csupán a szavazókörök 4,6 százalékában, azaz öt helyen – 5, 103, 119, 203, 311 – volt egy kicsit szorosabb a küzdelem. Egyetlen szavazókörben – a 103-asban – csak három szavazat volt a különbség a két jelölt között, itt Botka László 245, míg Nemesi Pál 242 szavazatot kapott.

A húsz egyéni választókerületből tizennyolcban az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei arattak sikert, csupán kettőben győzött fideszes jelölt. A tizennyolc körzet negyvennégy százalékában, nyolc helyen, az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje a szavazatok több mint hatvan százalékát megszerezve lett győztes.

Abban a két körzetben, ahol Fidesz–KDNP jelöltje győzött, még ott is több szavazatot kapott Botka László, mint Nemesi Pál. Az 1. egyéni választókerületben, Kiskundorozsmán Botka Lászlóra 1867-en szavaztak, míg Nemesi Pálra 1238-an. A 15. egyéni választókerületben, Tarjánban még nagyobb lett a különbség, Botka László 1999 voksot kapott, míg Nemesi Pál 1109-et. Sőt itt még a fideszes jelöltnél is többen szavaztak Botkára, Kothencz János 1646 szavazatot szerzett. Ez azt jelenti, hogy azok a szavazók, akik egyéniben Kothencz Jánost támogatták, a polgármesterek közül Botka Lászlóra szavaztak.

Tulajdonképpen csak egy helyen volt „szoros” az egyéni képviselők között a verseny, a 3. számú egyéni választókerületben (Gyálarét, Klebelsberg-telep, Szentmihály, Kecskéstelep). Itt az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje, Simon-Fiala Donát 1367 szavazatot szerzett, míg a fideszes jelölt, Csorba Ágnes 1127-et, azaz 240 szavazattal nyert Simon-Fiala. Azonban ebben a választókerületben is nagy volt a népszerűsége Botka Lászlónak, hiszen az Összefogás Szegedért Egyesület egyéni jelöltjénél is több szavazatot (1519) szerzett. Nemesi Pál itt őt nem tudta megelőzni, de a fideszes jelöltet igen – 1145 szavazatot kapott.

Látva az adatokat kijelenthető, Szegednek egyetlen olyan része sem volt a vasárnapi választáson, ahol Nemesi Pál népszerűbb lett volna, mint Botka László.