Milyen volt a szegedi bölcsészkaron az 1980-as évek?

Radnóti-estek nem csak voltak, hanem lesznek. A helyszín változatlan, a Radnóti Café, ahol szerdán a bölcsészkar öt emblematikus figurája az eltűnt idő nyomába ered. Meglátjuk, mire jutnak.
Bod Péter

2022. szeptember 27. 14:29

Milyen volt a szegedi bölcsészkaron az 1980-as évek?

Ez lesz az a beszélgetés, amelyben a kérdezőt is kérdezhetnék, milyenek is voltak a nyolcvanas évek Szegeden az Egyetem utcában, amikor az Ady téren még a kispályás egyetemi bajnokság mérkőzései kavarták a vörössalak finom porszemeit a levegőben.

 

Mert a Radnóti-estek soros kérdezője, Kokas Károly ugyanúgy a bölcsészkar hallgatója volt, mint akiket kérdezni fog, vagyis Balázs Mihály, Gyenge Zoltán, Hévízi Ottó és Szajbély Mihály. Igaz, Balázs Mihály a tárgyalt időszak egészében, míg Szajbély Mihály annak csak egy részében volt oktatója a szegedi bölcsészkarnak.

 

Balázs Mihály nézőpontja azért is lehet érdekes, mert 1986 és 1989 között a József Attila Tudományegyetem (JATE) rektorhelyettese is volt, vagyis felülnézetben is rátekinthetett a nyolcvanas évekre.

 

Olyan nagyformátumú személyiségeket találunk az 1980-as évek bölcsészkarán, mint a történész Kristó Gyulát, aki 1982 és 1985 között a JATE Tudományegyetem rektora volt, majd a politikailag legizgalmasabb években, 1987 és 1989 között a kar dékánja. De ez csak kiragadott példa, mert párját ritkító nagy személyiségek népesítették be akkor a bölcsészkar máig labirintusszerű épületét.

Címlapon

mutasd mind